DOLARI PLJUŠTE ZA BAJDENA I TRAMPA: Očekuje se da će revanš starih suparnika biti najskuplji u modernoj političkoj istoriji

A.Vojinović

14. 03. 2024. u 06:00

DILEME više nema. Sadašnji i bivši predsednik Džo Bajden (81) i Donald Tramp (77) ponovo će ukrstiti koplja 5. novembra i boriti se za svoj drugi mandat u Beloj kući, pošto su u utorak na predizborima u više američkih saveznih država i zvanično osvojili predsedničke nominacije.

ДОЛАРИ ПЉУШТЕ ЗА БАЈДЕНА И ТРАМПА: Очекује се да ће реванш старих супарника бити најскупљи у модерној политичкој историји

Tanjug

 To će biti prvi put od 1912. godine da će na izborni "megdan" izaći dva nekadašnja predsednika SAD, a od 1956. da budu isti suparnici u dva izborna ciklusa. Bajden i Tramp u istoriju ulaze i kao dvojica najstarijih predsedničkih kandidata za šefa Bele kuće.

Obojica rivala su na predizborima u Džordžiji, Misisipiju i Vašingtonu osvojili potreban broj delegata i izborili se za predsedničke nominacije svojih partija. Bajden je na biralištima osigurao više od 1.968 delegata, a Tramp neophodnih 1.215. Kako nijedan od njih dvojice u stranci nije imao ozbiljnijeg protivkandidata, tako je i obezbeđivanje nominacija znatno pre isteka svih unutarstranačkih izbora nije bilo nikakvo iznenađenje. Bajden će kandidaturu ozvaničiti na konvenciji Demokratske stranke u Čikagu u avgustu, a Tramp u Milvokiju sredinom jula.

- Sloboda i demokratija su u opasnosti u Americi kao nikada ranije od Građanskog rata. Tramp vodi kampanju ogorčenosti i osvete koja ugrožava ideju Amerike. Verujem da će Amerikanci izabrati da nastave da idu u budućnost. Čast mi je što mi je široka koalicija birača koja odražava bogatu raznolikost Demokratske stranke širom zemlje ponovo poverila da vodim našu stranku, i našu zemlju, u trenutku kada je pretnja od Trampa veća nego ikad - poručio je Bajden.

Tramp se posle osiguravanja nominacije javnosti obratio video-porukom:

Birači više uz Donalda

ZA razliku od lidera republikanaca Donalda Trampa, aktuelnog šefa Bele kuće Džoa Bajdena mnogo više muče kritike zbog poodmaklih godina, pokazuju istraživanja. Većina glasača koji su podržali Bajdena na izborima 2020. sada smatraju da je prestar da bi efikasno vodio zemlju, pokazala je anketa "Njujork Tajmsa" i koledža "Sijena" prošle nedelje. Samo 15 odsto birača koji su podržali Trampa na izborima pre četiri godine reklo je da je bivši predsednik prestar da bi bio koristan u potencijalnom drugom mandatu.

- Ovo je bio veliki pobednički dan. Prošla nedelja je bila nešto posebno, "superutorak", ali sada moramo da se vratimo na posao, jer imamo najgoreg predsednika u istoriji zemlje. Njegovo ime je Džo Bajden, koji se ponekad naziva i pokvareni Džo Bajden, i on mora da bude poražen - istakao je Tramp.

Kako se predizborna kampanja sve više zahuktavala, tako su Bajden i Tramp pojačavali retoriku jedan protiv drugog. Očekuje se da će revanš starih suparnika biti najskuplji i najneprijatniji u modernoj političkoj istoriji, piše portal "Politiko". Bajden je minulih meseci zaostajao za Trampom u anketama, ali ima značajnu prednost u prikupljanju sredstava za kampanju u odnosu na lidera republikanaca koji se suočava i sa 91 krivičnim postupkom.

Kampanju obojice rivala do sada je prilično obeležila Ukrajina oko koje se stavovi kandidata za predsednika suprotstavljaju. Dok je Bajden odlučan da SAD treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, Tramp smatra drugačije i najavljuje da bi završio rat za 24 sata. Bajden je, takođe, dobar deo govora o stanju nacije posvetio upravo ratu u Ukrajini i apelovao na republikance u Predstavničkom domu Kongresa da usvoje predlog zakona koji predviđa oko 60 milijardi dolara pomoći za Kijev. Ipak, Bajdenova administracija juče je najavila novi paket pomoći za Ukrajinu, koji uključuje opremu i naoružanje u vrednosti od svega 300 miliona dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!