SKANDAL U UKRAJINI: Prevaranti iznuđivali novac od vojnih obveznika, preti im kazna od 5 do 12 godina zatvora

Novosti online

09. 03. 2024. u 22:26

POLICIJA u Kijevu uhapsila je grupu prevaranata koji su se predstavljali kao zaposleni u vojnim kancelarijama i iznuđivali novac od vojnih obveznika.

СКАНДАЛ У УКРАЈИНИ: Преваранти изнуђивали новац од војних обвезника, прети им казна од 5 до 12 година затвора

Foto Tanjug/AP

- Četvoročlana grupa prevaranata operisala je u Kijevu. Trojica su su se predstavili kao zaposleni u Teritorijalnom regrutnom centru (TCC), a jedan je bio policajac. Oni su pretili svojim žrtvama fizičkim nasiljem i slali ih na front u zonu borbenih dejstava. Dvojica iz grupe su ranije osuđivani, rekao je izvor iz policije za ukrajinski portal "Strana".

Tokom hapšenja, od osumnjičenih su oduzeti pištolj, sačmarica i četiri hiljade dolara u gotovini. 

- Po osnovu ove činjenice pokrenut je krivični postupak za prevaru. Počiniocima preti kazna od pet do dvanaest godina zatvora, naveo je izvor. 

Ukrajinski portal podseća da su prethodno u Odesi dvojica kriminalaca, prerušena u pripadnike Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) iznudili 20 hiljada dolara u sklopu "mobilizacionih isplata''.  

Takođe, dvojica prevaranata u Dnjepru, maskirani u pripadnike antiterorističke jedinice, upadali su u kuće i tražili novac. 

Nakon ruske agresije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine uveden je režim vanrednog stanja, a predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji. 

Odlazak iz Ukrajine zabranjen je muškarcima starosti 18 do 60 godina tokom perioda vanrednog stanja. 

Izbegavanje služenja vojnog roka za vreme mobilizacije podleže krivičnoj odgovornosti, za šta je zaprećena kazna do pet godina zatvora. 

Poziv se može uručiti na različitim mestima, kao što su ulice, pumpe i kafići, a ne mora ga nužno dostaviti predstavnik vojnog registra. 

BONUS VIDEO: 5G zaokružiće digitalizaciju Srbije



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?