NEMAČKI MEDIJI BRUJE: Putinova monstruozna bomba sada može da leti

Novosti online

08. 03. 2024. u 19:43

RUSIJA je pokrenula masovnu proizvodnju do sada najtežih "jedrećih" avio bombi i sve češće koristi FAB-1500-M54, prenosi "Bild".

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ БРУЈЕ: Путинова монструозна бомба сада може да лети

Foto: Rusko ministarstvo odbrane

Prema pisanju nemačkog lista jedan od najskorijih slučajeva upotrebe ove bombe zabeležen je 6. marta u Krasnogorovki, u blizini Donjecka, kada je ruska vođena verzija FAB-1500 pogodila višespratnicu, koju je ukrajinska vojska koristila za smeštaj sopstvenih trupa i opreme.

"Bild" prenosi da se eksplozija mogla videti sa velike udaljenosti, a na ruskim Telegram kanalima ubrzo se pojavio snimak koji prikazuje efekat dejstva bombe iz dva različita ugla.

Na snimku se može videti kako se "krilata" bomba, teška 1,5 tonu, obrušava ka osmospratnici i nakon nekoliko sekundi dolazi do snažne eksplozije i plamena visokog gotovo 20 spratova.

"Bomba teška kao automobil 'golf' obrušila se poput kamikaze na višespratnicu u blizini Donjecka", stoji u "Bildovom" opisu dejstva ruske bombe.

Upotreba novih razornih bombi izaziva strah kod Ukrajinaca, koji trenutno nemaju gotovo nikakva sredstva za obaranje aviona Su-34, koji svakodnevno ispuštaju na desetine ovih i sličnih, manjih "jedrećih" bombi na ukrajinske položaje sa svega 20 kilometara udaljenost od prve linije fronta. Prema podacima "Bilda", upravo je ovo naoružanje odgovorno za veliki deo ukrajinskih gubitaka.

Šta je FAB-1500-M54?

Ova "monstruozna" bomba, kako je naziva nemački list, zapravo predstavlja modernizovanu varijantu starije nevođene bombe FAB-1500, koja je razvijena još u doba Sovjetskog saveza, na koju je ugrađen komplet za satelitsko navođenje i korekciju.

Za razliku od "jedrećih" bombi manjih dimenzija poput FAB-250 i FAB-500, ova bomba, zbog većih dimenzija, ima znatno veća krila i kontrolne površine kako bi se osigurao povećani domet, a prednji deo prekriven je poklopcem radi poboljšanja aerodinamičkih sposobnosti.

Težina bombe je oko 1.550 kilograma, dok je samo eksplozivno punjenje teško 675 kg. Namenjena je za uništavanje ključnih industrijskih i vojnih objekata, a može se ispustiti na visinama do 16.000 metara, dok je brzina "jedrenja" oko 1.200 km/č. Odstupanje od cilja je negde oko 20 metara, što ne predstavlja nikakav problem imajući u vidu ogromnu razornu moć.

Domet se procenjuje na oko 40 kilometara, iako postoje, za sada nepotvrđene tvrdnje da FAB-1500-M54 može leteti čak 70 kilometara. U januaru, ministar odbrane RF Sergej Šojgu posetio je fabriku koja proizvodi "monstruozne" bombe, a tada je objavljeno da je proizvodnja ovog naoružanja utrostručena.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu