HUTI: Jemenski aerodrom Hodejda na meti američkih i britanskih napada

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 03. 2024. u 22:53

U AMERIČKIM i britanskim vazdušnim napadima gađan je jemenski aerodrom Hodejda, javila je televizija Huta Al-Masira.

ХУТИ: Јеменски аеродром Ходејда на мети америчких и британских напада

Foto: Free Images Pixabay

Ranije danas, prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika, dva člana posade su poginula, a šest ih je ranjeno kada je raketa koju su ispalili Huti pogodila je teretni brod u vodama Adenskog zaliva.

Jemenski pobunjenici Huti izveli su u utorak napad na dva američka razarača u Crvenom moru, potvrdio je juče portparol ove pro-iranske militantne grupe.

Huti su od novembra više puta lansirali dronove i rakete na međunarodne komercijalne brodove u Crvenom moru, navodeći da to čine iz solidarnosti sa Palestincima i protiv vojnih akcija Izraela u Gazi.

SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.

Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo i primorali pomorske firme da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, a takođe su podstakli bojazan da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i i destabilizovati širi Bliski istok, navodi Rojters.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!