NOVI SKANDAL U FRANCUSKOJ VEZAN ZA OLIMPIJSKE IGRE: Opet nestao laptop s važnim podacima

Sigurnost Olimpijskih igara u Parizu je pod lupom javnosti. Zabrinjava činjenica da je drugi put u roku od svega nekoliko dana ukraden informatički materijal koji se odnosi na bezbednosne aspekte Igara.

НОВИ СКАНДАЛ У ФРАНЦУСКОЈ ВЕЗАН ЗА ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ: Опет нестао лаптоп с важним подацима

Foto: Goran Čvorović

Iako vlasti ističu da nema mesta za paniku i da nije nestao nijedan krucijalno poverljiv dokument, jasno je da postoji mesto za strepnju, imajući u vidu da je do početka Olimpijade ostalo nešto manje od pet meseci, i da bi moglo da se dogodi još sličnih incidenata.

Druga u nizu krađa dogodila se u petak, kada je zaposlenoj u direkciji bolnice "Avisen" u Bobinjiju u severoistočnom pariskom predgrađu nedaleko od Olimpijskog sela, iz automobila ukraden računar s podacima koji se odnose na planove pristupa i kretanja tokom OI. Ističe se da su oni važni u slučaju pružanja pomoći tokom planetarnog okupljanja sportista.

Službenici je automobil obijen na parkingu tržnog centra u obližnjem Dransiju, gde je došla u kupovinu, oko 20 sati uveče. Kada se vratila, zatekla je razbijeno zadnje staklo, a kompjutera više nije bilo. Podaci su se nalazili među elektronskom poštom. Odmah je podnela prijavu policiji.

Vlasti ističu da dokumenti nisu bili tajni i da su svakako bili namenjeni javnosti. Ali, postavlja se pitanje opšte bezbednosti. Mnogi se pitaju šta će biti ako nestane nešto što je zaista bitno. Stručnjaci ističu važnost čuvanja ovih podataka, bez obzira na to da li je reč o fizičkim ili digitalnim krađama.

Predsednik Organizacionog komiteta OI Toni Estange ističe da ne treba bespotrebno dizati paniku.

- Treba voditi računa da ne reagujemo preterano na svaku vest. Organizacija igara okuplja hiljade ljudi, biće incidenata. Poverljive informacije su dobro zaštićene - uverava Estange.

Krajem februara, inženjeru zaposlenom u Gradskoj kući Pariza u prigradskom vozu ukradeni su laptop i dva "fleša" USB, sa podacima koji su se odnosili na saobraćaj tokom Igara. Ubrzo je otkriven vinovnik, dobro poznat vlastima odranije, koji je odmah osuđen na 7 meseci zatvora. Ali, kompjuter i "fleševi" nisu pronađeni. Vlasti uveravaju da nisu nestali visoko poverljivi podaci i da je samo reč o mestima za parking.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!