POTOPLJEN JOŠ JEDAN RUSKI BROD: Plovilo nije izdržalo masivan udar dronova Magura V5, napad bio namenjen Krimskom mostu? (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 03. 2024. u 17:06

U NOĆI 5. marta, ukrajinske snage uz podršku NATO špijunskih letelica pokrenule su masivan kombinovani napad na poluostrvo Krim. Eksplozije su odjeknule u blizini gradova Kerč i Feodosija na istoku poluostrva.

ПОТОПЉЕН ЈОШ ЈЕДАН РУСКИ БРОД: Пловило није издржало масиван удар дронова Магура В5, напад био намењен Кримском мосту? (ВИДЕО)

Foto printskrin tviter GUR

Jedna od meta bio je Krimski most. Ruske snage protivvazdušne odbrane su odbile napad i most nije oštećen. Svi detalji udara tek treba da budu otkriveni.

Istovremeno, ukrajinske bespilotna plovila gađala su patrolni brod „Sergej Kotov“ ruske Crnomorske flote. Kao rezultat bitke, brod je potonuo u blizini istočne obale poluostrva Krim.

Posada patrolnog broda je prihvatila bitku i borila se u pokušaju da spase brod. Prema nepotvrđenim izveštajima, Sergej Kotov je bio gađan sa oko 15 bezposadnih čamaca, od kojih je 10 uništeno. Najmanje tri čamca-drona su udarila brod u krmu i u motorni prostor.

Ukrajinski izvori objavili su snimak udara dronova na patrolni brod Sergej Kotov:

Neki ruski izvori izvestili su da se napad dogodio u blizini luke Feodosija. Neki drugi mediji su se pozivali na svoje vojne izvore, izvještavajući da je brod bio napadnut u Kerčkom moreuzu 9 km od rta Takil.

Ako su se čamci bez posade kretali u Kerčkom moreuzu, ne treba isključiti da bi meta napada mogao biti i Krimski most, a posada Sergeja Kotova ga je osujetila, žrtvujućibrod.

Sergej Kotov je posle ponoći poslao signal za pomoć dežurnoj stanici združene grupe trupa za odbranu poluostrva Krim.

Posada je izvestila da je brod bio podvrgnut masovnom napadu. Najmanje jedan ruski helikopter Mi-8 je navodno došao u to područje da pruži vazdušnu podršku. Nekoliko dronova Magura je uništeno vatrom iz mitraljeza iz helikoptera, prema ruskim izveštajima.

Napad je bio previše masivan, a nekoliko dronova je stiglo do cilja. Prema ruskim izveštajima, u pomoć su pritekla 2 tegljača. Odmah je evakuisano 55 članova posade, uključujući šest ranjenih mornara.

Ostalih deset mornara ostalo je na brodu da dovezu oštećeni brod u luku; ali njihovi napori nisu doneli rezultat. Oko pet sati ujutru, patrolni brod Sergej Kotov potonuo je pet kilometara od rta Takil. Kako se navodi, posada nije pretrpela žrtve.

Patrolni brod Sergej Kotov ušao je u službu ruske mornarice 30. jula 2022. godine i bio je jedan od najnovijih brodova Crnomorske flote. Tokom svoje kratke službe pobedio je u najmanje tri bitke protiv ukrajinskih bespilotnih čamaca. Brod su već pokušavale da potope ukrajinske snage.

U julu 2023. godine, posada je na dva pomorska drona ispalila vatru iz standardnog naoružanja broda na udaljenosti od oko 1000 i 800 metara u zapadnim vodama Crnog mora.

U avgustu 2023. godine posada je odbila napad još dva čamca. U septembru 2023. Sergej Kotov je uništio još pet ukrajinskih pomorskih dronova.

Masovna proizvodnja kamikaza dronova-čamaca u Ukrajini, pokrenuta uz podršku zemalja NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, omogućilo je ukrajinskim snagama da poveća broj čamaca koji se koriste za jedan napad na ruske brodove. Dakle kao što vidimo sada čak 15 njih juri jedan brod.

Foto MO Ukrajine

Istovremeno, ruska mornarica tek treba da nauči kako da zaštiti brodove i priobalne vode od malih čamaca bez posade. Ruski udari na ukrajinska skladišta i radionice u Odeskoj oblasti tek treba da zaustave ukrajinske napade, jer se čini da do sada nisu dali rezultata.

Krajem novembra meseca, Ruski marinci su po prvi put zarobili dron Magura u napadu ovih ukrajinskih pomorskih plovila.

U oblasti Jevpatorije, na obali poluostrva Krim, otkrivena je grupa ukrajinskih kamikaza čamaca. U blizini jezera Donuzlav primećena su četiri polupotopljena plovila.

Dejstvom iz palubnog naoružanja sa brodova i čamaca Crnomorske flote, uništena su tri nadvodna čamca „samoubice“. Usled dejstva ruskih sistema ometanja ili kvara, četvrto bezposadno plovilo se nasukalo na obalu u istom području.

MAGURA DRONOVI

Ustanovljeno je da su Ukrajinci koristili kao i sada, upravo pomorske dronove kamikaze „Magnura“ V5. Čamac od 5,5 metara, koji se uzdiže 50 cm iznad vode i može da postigne maksimalnu brzinu od 42 čvora, pronađen je neoštećen.

Plovilo može preći 830 km brzinom krstarenja od 22 čvora sa teretom od 300 kg. Čamac se kontroliše preko satelitskog signala ili korišćenjem Mesh radio tehnologije.

Ukrajinska odbrambena industrija predstavila je svoj pomorski borbeni dron Magura V5 u julu mesecu 2023. godine.

Detalji o ovom novom dronu predstavljeni su prvi put na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF 2023). Pomorska bespilotna letelica MAGURA V5 je višenamenski bespilotni površinski brod nove generacije razvijen u Ukrajini.

Može da obavlja razne operacije kao što su nadzor, izviđanje, patroliranje, traganje i spasavanje, pomorsku zaštitu i borbene misije. Pomorski dron MAGURA V5 ima dizajn koji mu omogućava odličnu manevarsku sposobnost.

Foto Telegram kanal “Dva majora”

Dron MAGURA V5 dosta liči na jedan od dronova kojim su Ukrajinci nedavno napali ruski izviđački brod Priazovlje. Ukoliko jeste, to bi bila prva zabeležena upotreba u praksi.

-Ovo je pristupačno rešenje koje se lako može pokrenuti sa bilo koje udaljene lokacije. Bespilotna kontrola minimizira potrebu za ljudskim resursima za završetak misija, smanjujući potencijalni gubitak ljudskih života dok rade u teškim okruženjima, izjavili su tada proizvođači.

Ukrajinci su u martu 2023. godine predstavili i nove verzije dva drona pod nazivom „Bakhmut“ i „Monobank“.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)