DECI DAVALI HORMONE KAO BOMBONE: Užas u Italiji - Specijalno tužilaštvo u Firenci istražuje Univerzitetsku bolnicu "Kaređi"

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

04. 03. 2024. u 18:18

TUŽILAŠTVO u Firenci uperilo je farove na odeljenje Univerzitetske bolnice "Kaređi", specijalizovano za terapiju promene pola među maloletnicima.

ДЕЦИ ДАВАЛИ ХОРМОНЕ КАО БОМБОНЕ: Ужас у Италији - Специјално тужилаштво у Фиренци истражује Универзитетску болницу Каређи

Foto: EPA

 Zaplenjena je medicinska dokumentacija kako bi se utvrdilo da li su mladim pacijentima davali hormon triptorelin koji blokira pubertet, a slučaj moguće zloupotrebe prijavio je lično ministar zdravlja Oracio Skilači.

Tužilaštvo je započelo istragu nakon jedne inspekcije koju je poslao ministar, a na poslaničko pitanje, odnosno informacije od pre nešto više od mesec dana. Inspektori su utvrdili da je izvesnom broju maloletnika dat lek koji blokira pubertet a da pre toga nisu bili podvrgnuti psihoterapiji, kako zahteva Italijanska agencija za lekove (AIFA).

Lek triptorelin je usvojen za upotrebu u Italiji 2019. i uzima se kako bi se prekinuo pubertet kod dece koja manifestuju nelagodnost unutar svoga tela, tako bi prekid razvoja adolescencije u tim slučajevima omogućio zainteresovanom da sazri za donošenje samostalne odluke o svojoj budućnosti i eventualnoj promeni pola.

Prva faza istrage pokazala je da nisu svi mladi u toj ambulanti tretirani triptorelinom bili podvrgnuti najpre jednom dužem tretmanu psihoterapeuta, koji je obavezan pre nego što se pristupi terapiji. Iz nalaza proizlazi da je tretman u bolnici "Kaređi" od 2021. do 2023, od 140 maloletnika započelo njih 44, a da nisu prošli psihoterapiju jer u ovom centru ne postoji specijalista neuropsihijatar za maloletne osobe, profesionalac koji treba da prati one koji su se odlučili za seksualnu tranziciju.

Transdžender kao moda

PREMA portalu "Infotrans", u Italiji postoji 14 bolnica i javnih ambulanti koje rade besplatno hirurške zahvate promene pola. O temi seksualne tranzicije mnogo se diskutuje čak i u zemljama gde je takva praksa započeta mnogo ranije. U Italiji javnost postavlja pitanje da li se otišlo predaleko u promeni pola i da li je to sada već postala moda.

Inspekcija je, međutim, izazvala buru među roditeljima jer su neki od njih bili ohrabreni da idu dalje, a neki su uputili tužbe zabrinuti za svoju decu. AIFA je taj lek, inače, stavila na tržište sa nekom drugom namenom (po pravilu za korišćenje u svrhu snižavanja testosterona u nekim kliničkim slučajevima i kao kod raka prostate u poodmaklom stanju).

Za tretman kod maloletnika međutim, postoje dve fundamentalne preporuke, psihološka i psihijatrijska pratnja za one koji uzimaju lek a čiju dijagnozu mora da potvrdi multidisciplinarna ekipa lekara.

O ovom slučaju u parlamentarnoj raspravi dve doktorke su potvrdile da je neuropsihijatar za maloletnike u tu bolnicu dolazio samo jednom mesečno iz mesta Prato, što ni izdaleka nije dovoljno s obzirom na nepopravljivu štetu koja se može naneti pacijentu.

U Londonu je pre dve godine zatvoreno odeljenje jedne bolnice za seksualnu tranziciju sa optužbom da se suviše površno pristupalo u davanju leka za zaustavljanje puberteta. Sada se očekuje odluka tužilaštva iz Firence da li će i tamošnja bolnica "Kaređi" biti zatvorena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)