KRALJICA ELIZABETA ILI PRINC OD VELSA IDU NA DOBOŠ? Mornarica demantuje – Imamo para za održavanje nosača aviona (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 03. 2024. u 22:00

BRITANSKA mornarica demantovala je glasine da će nosač aviona HMS Princ od Velsa biti prodat po najnižoj ceni kako bi se prikupila gotovina za odbranu zemlje.

КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА ИЛИ ПРИНЦ ОД ВЕЛСА ИДУ НА ДОБОШ? Морнарица демантује – Имамо пара за одржавање носача авиона (ВИДЕО)

Foto: AP

Demanti je usledio nakon što su visoki pomorski zvaničnici obznanili da je drugi britanski nosač aviona u opasnosti od izbacivanja iz stroja nakon što je otkriveno da rebalans budžeta koji bi trebalo da bude usvojen iduće nedelje neće obuhvatiti povećanje finansiranja za vojsku.

Izvori su rekli za "Dejli mejl" da bi brod mogao biti prodat saveznicima do 2028. godine, da bi veći, HMS Kraljica Elizabeta, mogao biti zadržan u floti.

Portparol Kraljevske mornarice je negirao ove navode.

-Tvrdnje su kategorički netačne. Potpuno smo posvećeni zadržavanju i HMS Kraljica Elizabeta, i HMS Princ od Velsa", saopšteno je iz britanske Kraljevske mornarice.

Inače, oba ratna broda odobrena su za izgradnju 2007. godine i ukupno koštaju sedam milijardi funti.

Međutim, poslednjih godina porasla je zabrinutost zbog sposobnosti Velike Britanije da ljudstvom popuni nosače aviona težine 65.000 tona, pri čemu je za svaki potrebno 700 članova posade i brod za podršku.

Izvori iz Mornarice su, takođe, rekli da su "promene u vladi i budžetu" dovele tu "retko korišćenu opremu" u opasnost da bude prodata Australiji ili SAD po sniženoj ceni.

Ben Volas, bivši ministar odbrane, rekao je za "Dejli mejl" da bi vlada morala da adekvatno finansira oružane snage, u suprotnom rizikuje da Britanija postane "sledbenik, a ne lider na svetskoj sceni".

Dodao je da Ujedinjeno Kraljevstvo nije dalo doprinos NATO-u kao što je obećavano u proteklih 20 godina.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Rusija vojno jača nego na početku sukoba; Zelenski se nada dugotrajnoj pomoći