MELONIJEVA IZGUBILA SARDINIJU: Izbori na jednom od dva najveća italijanska ostrva doneli poraz vladajućoj partiji predsednice Vlade u Rimu

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

28. 02. 2024. u 18:03

ALEKSANDRA Tode (55), kandidatkinja levog centra, Pokreta pet zvezdica, kojem se pridružila i Demokratska partija (PD), pobedila je na regionalnim izborima na Sardiniji kandidata desnog centra Paola Trucija, gradonačelnika Kaljarija, sa 45,3 procenta glasova, naspram 45,1.

МЕЛОНИЈЕВА ИЗГУБИЛА САРДИНИЈУ: Избори на једном од два највећа италијанска острва донели пораз владајућој партији председнице Владе у Риму

Foto: EPA

Time je prvi put od 2015. godine levi centar pobedio na izborima u regionu gde je vladala desnica. Todeovu su podržale i manje partije, Savez zelenih, Levica i male liste.

Po struci informatičar i dugogodišnji menadžer, Todeova je potpredsednica Pokreta pet zvezdica, poslanik u italijanskoj skupštini od 2022. i smatra se jednom od vodećih ličnosti te partije. Bila je zamenik ministra za ekonomski razvoj u drugoj vladi Đuzepea Kontea.

U vreme kandidature došlo je do velikih podela, čak i javnih rasprava o predloženom kandidatu iz redova partija vladine većine, pa je došlo do paradoksa u ishodu. Italijanska braća Đorđe Meloni osvojila su pojedinačno najveći procenat glasova 14,1 a Demokratska partija 14 procenata, dok je samo 7,8 dobio Pokret pet zvezdica, ali je doneo na kraju pobedu PD.

Rastu razlike

SMANjUJE se broj regiona u kojima vlada desni centar. Sada ih je 16, a pet iz redova levog centra. U 2024. održavaju se regionalni izbori u još četiri regiona, Abruco, Pijemont, Bazilikatra i Umbrija, gde sad vlada desni centar.

S obzirom na to da je najviše glasova stiglo iz redova PD, njen lider Eli Šlajn veliča pobedu: "Mi smo prva partija na ostrvu. Za dve nedelje možemo da pobedimo i u Abrucu". Najveći gubitnik je Liga Matea Salvinija koja je osvojila pojedinačno samo 25.589 glasova.

Analitičari smatraju da "ova pobeda nije rezultat od nacionalnog značaja, ali je prvi, nepogrešivi signal, jer se prvi put od septembarskih izbora 2022, od kada je na vlasti desni centar, vidi regionalni poraz Đorđa Meloni, koja gubi više od saveznika".

Egzaltacija lidera Pet zvezdica Kontea je velika: - Sardinija je izabrala našu Aleksandru Tode, ona je prvi regionalni predsednik Pokreta pet zvezdica, prva žena na tlu Sardinije. Građani ostrva zatvorili su vrata Melonijevoj i njenim saveznicima i otvorili alternativu. Ne pobeđuje se uvek bahatošću onih koji, kao Melonijeva, nameću kandidate i izlaze na scenu sa monolozima prepunim obećanja, a ne angažuju se i ne slušaju probleme građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!