NEMAČKA STAJE SLEDEĆE NEDELJE? Najavljen novi štrajk širom zemlje, radnici traže bolje uslove i plate

Tanjug

22. 02. 2024. u 15:41

NEMAČKI sindikat Verdi pozvao je danas zaposlene u javnom prevozu da sledeće nedelje stupe u štrajk upozorenja širom zemlje, drugi put ovog meseca, kako bi pojačao pritisak na poslodavce u sporu oko plata i uslova rada zaposlenih.

НЕМАЧКА СТАЈЕ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ? Најављен нови штрајк широм земље, радници траже боље услове и плате

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Kako je naveo Verdi, koji, između ostalog, traži bolje uslove rada za zaposlene u javnom prevozu, štrajkovi će biti održani različitih dana u svim saveznim nemačkim državama, osim u Bavarskoj, a 1. mart biće glavni dan štrajka, prenosi Dojče vele.

Verdi, koji zastupa oko 90.000 zaposlenih iz više od 130 opštinskih kompanije, rekao je da su pregovori o platama sa poslodavcima u javnom prevozu u zastoju u svim saveznim nemačkim državama, dodaje Rojters.

Planirano je da štrajk počne u ponedeljak i traje do subote, dodao je Verdi.

- U pojedinim saveznim državama štrajkovi će se odvijati različitim danima tokom ovog perioda – uglavnom ceo dan i većinski će trajati nekoliko dana - naveo je Verdi.

Pokret protiv klimatskih promena "Petkom za budućnost" podržao je akciju i najavio da će, takođe, organizovati demonstracije 1. marta kako bi zatražio više akcija u vezi sa klimatskim promenama i veća ulaganja u javni prevoz.

Nemačka se suočava sa nizom štrajkova koji utiču na avionska i železnička putovanja pošto zaposleni, usled velike inflacije, traže veće plate od poslodavaca.

BONUS VIDEO: "JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI": Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)