RAT U UKRAJINI: Glavni pravac napredovanja ruske armije je u Donbasu; Zauzeto Severnoje? VSU se povlači do Dnjepra? (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 02. 2024. u 07:18 >> 02:46

RAT u Ukrajini - 729. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Главни правац напредовања руске армије је у Донбасу; Заузето Северноје? ВСУ се повлачи до Дњепра? (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Kijev ističe da je u poslednja 24 sata zabeleženo više od 50 sukoba ukrajinske i ruske vojske oko Avdejevke, Marinke i Zaporožja.

Upravo je povlačenje Vojske Ukrajine iz Avdejevke NATO opisao kao jasnu sliku poteškoća na ukrajinskom frontu.

Izveštaj o borbenim dejstvima na frontu: Glavni pravac napredovanja ruske armije u Donjeckoj oblasti, borbe se vode na svim odsecima; Severnoje zauzeto?  (VIDEO/MAPA)

Ruske trupe nastavljaju da napadaju neprijateljske pozadinske ciljeve i vojnu infrastrukturu, kao i da probijaju odbranu na nekoliko sektora fronta.

U Donjecku su dva medicinska radnika ranjena u granatiranju. Noću je iznad Rostovske oblasti oborena protivvazdušna raketa S-200, koju je Ukrajina preinačila za napade na kopnene ciljeve. Veliki dron oboren je iznad Brjanske oblasti.

 

Ilustracija telegram rybar

U udarima geranijuma na aerodrom u Mirgorodu oštećena su dva aviona Su-24M i lovac MiG-29. Očeluke je se potvrda o udaru Oružanih snaga Rusije na lanser i transportno vozilo PVO sistema Patriot.

U oblasti sela Krinoki, Hersonska oblast, zabeležen je novi udar Oružanih snaga Ukrajine: Pogodio je formacije ruske vojske koje su se spremale da očiste selo.

Ilustracija telegram rybar


Na Zaporoškom frontu vode se intenzivne borbe za Rabotino sa inicijativom na strani Oružanih snaga Rusije. Selo nije bilo moguće vratiti u naletu, ukrajinske oružane snage su dobro opremljene zapadnom opremom i motivisane. Međutim, ruske jedinice metodično napreduju i potiskuju Oružane snage Ukrajine iz jaruge Širokaja. U centru Rabotina kod ruševina škole već se vode borbe. Kod Verbovoga rusi su izbacili ukrajinske oružane snage sa nekoliko položaja i vratili kontrolu nad jarugom Krivoj.

Ilustracija telegram rybar


Na Donjeckom frontu, nakon što su ruske Oružane snage oslobodile Pobedu, Oružane snage Ukrajine bacaju sve više snaga u kontranapade. Ruske pozicije se drže, plus su se pomerile na sever, prema Georgijevki. Kod Krasnogorovke je takođe postignut značajan napredak - zauzeli su polovinu plitkog rezervoara i približili se četvrti Pervomajska.

Foto Tanjug/AP



Front iza Avdejevke nastavlja da grmi. Ruska vojska napada Lastočkino, ukrajinske oružane snage polako se kotrljaju ka Orlovki. Ruska avijacija snažno pogađa sektor Lastočkino-Tonenjenkoje-Severnoje, izgleda da se sprema nova etapa ofanzive. Kod Severnog, Rusi su nekoliko puta pokušali da se učvrste istočno od sela, ali do sada ukrajinske oružane snage drže svoje linije. Ipak na društvenim mrežama su se pojavili izveštaji da je deo ili čak celo selo pod kontrolom ruskih jednica, tačnije 1. Slavjanske brigade. Nešto manje od polovine Pervomajskog je iza leđa ruskih jedinica, ostalo je već siva zona.

Na Bahmutskom frontu ruske oružane snage proširuju zonu kontrole u ​​blizini Popovske i Ivanovske šume. Istočne periferije Ivanova su nepromenjene. Ruske jedinice su pokušale da probiju sledeću liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine, ali su za sada zaustavljene.

Ilustracija telegram rybar


Oružane snage Rusije ponovo napadaju u severskom pravcu. Ovde je linija fronta nepromenjena - industrijska zona je iza ruskih jednica.

I na Krasnolimanskom pravcu, bez značajnijih promena, ruske jedinice se učvršćuju na Laptevskoj balki. A na Kupjanskom frontu ruska avijacija, artiljerija i dronovi vredno rade. Oružane snage Ukrajine već su, najblaže rečeno, zabrinute gde će tačno ruska vojska odlučiti da pomeri front. Međutim, tačan pravac napada i dalje je nejasan – naša vojska pokušava da razvuče neprijateljske snage duž celog dela fronta.

Američki novinar: Stanovnici Avdejevke su 10 godina čekali Ruse

Stanovnici Avdejevke čekali su da ruske trupe oslobode grad, rekao je veteran američke mornarice i novinar Patrik Lankaster na Jutjub kanalu Duran.


-Ogromna većina izbeglica sa kojima sam razgovarao ističe da je srećna što su Rusi došli. Mnogi su čekali deset godina da Rusija dođe u Avdijevku, rekao je novinar.

Prema Lankasteru, stanovnik sela sa kojim je razgovarao rekao je da je ovo mesto sastavni deo Rusije i da to uvek treba da ostane.

Raketni napadi na ciljeve u Odesi i ka Rumuniji (VIDEO)

Snažne eksplozije na granici sa Rumunijom i u Odesi. Ruska vojska napada neprijateljske ciljeve.

U Odesi se dogodila serija eksplozija, objekat gori, javljaju lokalni resursi.

Napad takođe cilja na luke u oblasti Čilija/Renija blizu granice sa Rumunijom.
U toku su nova lansiranja raketa Ks-22 iz Crnog mora, javlja VSU.

 

Posle Pobede sledi Konstatinovka, a onda Ugljedar

Pošto su ruske snage zauzele Pobedu, koja se nalazi u blizini Marinke, otvario im se put do sela Konstantinovka. A kada ovo selo padne u ruke Rusima, položaj ukrajinskog garnizona u Ugljedaru može postati nezavidan.

Naravno, napredovanje Oružanih snaga Rusije preko teritorije DNR odvija se uz ogromne napore, ali mnogi ruski izvori redviđaju verovatno formiranje „kotla“ za Oružane snage Ukrajine ovde.

Foto Tanjug/AP

Sada kada je Pobeda postala ruska, zauzimanje Novomihajlovke u pravcu južnog Donjecka je postalo pitanje vremena, pošto se ruske jedinice kreću ka njoj sa te strane.

U ovom trenutku, ukrajinske jedinice koje su napustile Pobedu zauzele su odbranu zapadno od magistralnog puta koji povezuje ovo naselje i Konstantinovku, pokušavajući da zaustave napredovanje ruskih trupa.

 

POGLEDAJTE - Šta je zaplenjeno u Avdejevki (VIDEO)

Vojnici grupe snaga „Centar“ ruske armije pokazali su trofeje zarobljene u jednoj od baza za podršku Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki.

Sa F-16 gađaće Moskvu?

Ukrajina, kada dobije borbene avione F-16 od svojih saveznika, može da gađa vojne ciljeve u Rusiji u skladu sa međunarodnim pravom, ali o tome će navodno odlučiti zemlje koje isporučuju avione.

Ovo je izjavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu datom u Briselu američkom Radiju Sloboda.

Foto: Boris Roessler/dpa via AP, file

 

Uništen dron iznad Belgoroda

Iznad Brjanske oblasti uništen je ukrajinski dron, saopštio je gubernator te oblasti Aleksandar Bogomaz.

 

Povlačenje do Dnjepra?

Zbog nastale situacije moguće je potpuno povlačenje ukrajinskih snaga duž celog fronta u unutrašnjost zemlje. O tome svedoči izgradnja moćnih utvrđenja od strane ukrajinske vojske na novim granicama u većini pravaca.

Foto: Shutterstock

 

SAD hoće Kijev u NATO (da li je to razlog za rat)

Sjedinjene Američke Države vide budućnost Ukrajine u NATO i rade na tome da obezbede pridruživanje zemlje Alijansi što je moguće pre, izjavila je vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Juri Kim.

Kim je takođe naglasila da američka administracija računa na pobedu Kijeva u ukrajinskom sukobu, jer Vašington smatra da bi to odgovaralo njegovim interesima.

Rusija je više puta upozoravala na činjenicu da raspoređivanje NATO kapaciteta blizu ruskih granica ne doprinosu bezbednosti država na evropskom kontinentu.

 

Žestoke borbe u Zaporožju

Ruski padobranci potiskuju Oružane snage Ukrajine sa položaja na zaporoškom delu fronta, rekao je za Sputnjik komandant posade tenka sa kodnim imenom„Spartak“.

-Situacija je u ovom trenutku manje-više mirna, kontrolisana, složena. Malo-pomalo ga (neprijatelja) izbacujemo sa položaja na kojem se nalazio, rekao je komandant.

Izviđači, kako je rekao, nadgledaju teritoriju pomoću bespilotnih letelica, a kada se otkriju ciljevi, predaju koordinate tenkistima. Tenkisti dejstvuju na udaljenosti od deset kilometara.

 

Foto Tanjug

Nemačka rampa za Taurus: Drugo oružje većeg dometa može u Kijev

Nemački Bundestag odbacio je danas zahtev opozicionih demohrišćana za isporukom krstarećih raketa "Taurus" Ukrajini, ali je odobrio predlog vladajućih stranaka o slanju oružja dugog dometa.

Predlog opozicije je odbačen većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, dok su za predlog o oružju dugog dometa glasala 383 poslanika, a 284 su bila protiv.

Foto

Opoziciona Unija CDU/CSU prethodno je zatražila "preokret u nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici", čime bi se omogućila isporuka raketa "Taurus" Ukrajini, prenosi Velt.

Predsednik poslaničkog kluba CDU/CSU u Bundestagu Fridrih Merc istakao je da Ukrajina i dalje ne dobija "u punoj meri sredstva koja su joj potrebna kako bi se uspešno odbranila od ruske agresije".

 

Ugljedar sledeći cilj ruske armije?

Na pravcu južnog Donjecka jedinice Oružanih snaga Rusije su pre više od godinu dana pokušale da zauzemu grad Ugljedar u Donjecku od Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

 

Kelin: Otpor ukrajinskih vojnika zasniva se na zapadnom novcu

Otpor koji pružaju ukrajinski vojnici zasnovan je na zapadnom novcu, rekao je ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.

„Snaga otpora plaćana je iz EU i SAD. Mi shvatamo da je najbolja profesija u Ukrajini vojnik, jer njemu će dobro platiti i zato mora da se bori. Ali, generalno, ne mislim da tamo postoji jako antirusko raspoloženje jer između Ukrajine i Rusije postoje mnoge veze“, rekao je on za TV kanal TRT.

Prema njegovim rečima, antirusko raspoloženje najjače je u nekim krugovima na zapadu Ukrajine, a zatim je preneto na centralni deo zemlje i Kijev i postalo politika Vladimira Zelenskog.

Šta se dešava u Avdejevki?

U oslobođenoj Avdejevki prvi građani su podneli dokumenta za izdavanje ruskih pasoša, rekla je predstavnik ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk.

London odobrio novi paket vojne pomoći Ukrajini

Britanski ministar odbrane Grant Šaps objavio je da je London odobrio novi paket vojne pomoći Kijevu koji uključuje 200 protivtenkovskih raketa "brimston".

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Ruska vojska oslobodila je selo Pobeda u DNR

▪Ruske oružane snage su zauzele povoljnije položaje na avdejevskom pravcu, odbijeno je 9 napada i kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio oko 145 vojnika;
▪Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu premašili su 410 vojnika;
▪Ruske trupe uništili su lanser i vozilo za transport raketa PVO "patriot";
▪Ruska PVO oborila je raketu S-200, 8 projektila Hajmars, navođenu bombu JDAM i 95 dronova;
▪Ruske oružane snage su tokom aktivnih borbi pogodile jedinice Oružanih snaga Ukrajine kod Novodonjecka i Staromajorskog u DNR.
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 155 vojnika, borbeno vozilo PVO Strela-10, haubicu Msta-B, top M-46 i stanicu za elektronsko ratovanje na južnodonjeckom pravcu.

Danilov poziva Zapad "u pomoć"

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov pozvao je zapadne zemlje da Kijevu daju svo oružje i tehniku.

"Evropi više neće trebati topovi, tenkovi, pešadijska vozila i još mnogo toga za sledeći sukob. Treba da nam sve to odmah predaju, kao što je to uradila Danska. Danska je uzela i prebacila svu artiljeriju, jer je shvatila da će ratovi biti potpuno drugačiji, da će sve ovo postati staro gvožđe, što će biti apsolutno nepotrebno“, rekao je Danilov.

Prema rečima Danilova, „Ukrajina bolje zna kako da koristi te stvari“.

Rusi zauzeli selo Pobeda

Ruska vojska je oslobodila selo Pobeda u pravcu Donjecka, saopštilo je Ministarstvo odbrane .

- U pravcu Donjecka, jedinice Južne grupe snaga oslobodile su selo Pobeda - saopštio je resor.

Ruski borci su takođe poboljšali situaciju duž linije fronta i porazili formacije tri brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Novomihajlovka i Krasnogorovka u DNR.

Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu bili su:

preko 410 vojnih lica;

rezervoar;
tri borbena oklopna vozila;
pet automobila;
Samohodne artiljerijske jedinice „Krab i Bogdan“ poljske proizvodnje;
haubica D-20;
Samohodni top "Gvozdika".

Poslednjih meseci ruska vojska je pojačala svoje uspešne ofanzivne operacije u DNR.

Tako je 25. decembra ministar odbrane Sergej Šojgu najavio potpuno oslobađanje Marinke, koja se nalazi u blizini Donjecka .

On je 17. februara uveče izvestio predsednika Vladimira Putina o zauzimanju Avdejevke . Ukupna površina teritorije oslobođene tokom borbi za grad iznosila je 31,75 kvadratnih kilometara. Neprijatelj je izgubio više od hiljadu i po vojnika.

Krenuo ruski napad u svim smerovima

Američki institut za proučavanje rata, ISV, objavio je kasno sinoć najtemeljniju analizu situacije na ratištu u Ukrajini, koja dolazi nakon višemesečnih borbi za ključni grad Avdejevku.

Ruske snage sprovode kohezivnu višestruku ofanzivnu operaciju u potrazi za operativnim značajnim ciljem, skoro prvi put za više od godinu i po dana.

Više o tome čitajte OVDE.

Ukrajinski projektil S-200 oboren je iznad Rostovske oblasti

Snage PVO oborile su ukrajinsku protivvazdušnu raketu S-200, preuređenu za kopnene udare, u oblasti Rostov, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Večeras je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad <...> protivvazdušne rakete S-200 prepravljene za uništavanje kopnenih ciljeva na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije - saopštilo je Ministarstvo.

Otkriveno zašto su vojnici "pobegli" iz Avdejevke

Pripadnici 110. brigade ukrajinske vojske su zbog umora bežali iz Avdejevke bez prethodnog odobrenja, piše "Vašington post".

Podsetimo, glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski je 17. februara izdao naređenje o povlačenju iz Avdejevke, ali je kasnije rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je naređenje usledilo tek nakon što su ukrajinski vojnici počeli nekontrolisano da beže.

Oboren ukrajinski Mig-29

Udar Geranijuma pogodio je tačku razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u Dobropolju. Mig-29 Oružanih snaga Ukrajine oboren je sistemima PVO na Hersonskom frontu. Ruska jedinica stradala je od projektila u Trudovskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić