T-90 PREŽIVEO UDAR DRONA KAMIKAZE: Novi modeli ruskog tenka otporni na "smrt iz vazduha" (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 02. 2024. u 22:17

OD izbijanja rusko-ukrajinskih neprijateljstava u punom obimu početkom 2022. obe strane su izvršile velike modifikacije u velikom delu svojih tenkovskih flota kako bi odgovorile na sve veće pretnje njihovom oklopu.

Т-90 ПРЕЖИВЕО УДАР ДРОНА КАМИКАЗЕ: Нови модели руског тенка отпорни на смрт из ваздуха (ВИДЕО)

Foto Tanjug

Među najznačajnijim je bilo dodavanje podignutih krovova, ponekad sa eksplozivnim reaktivnim oklopom, iznad vozila kako bi se obezbedila zaštita od napada sa vrha ili udara dronova.

Tenkovi su takođe generalno oklopljeni, pri čemu je Ukrajina nasledila značajnu sposobnost za proizvodnju eksplozivnog reaktivnog oklopa od Sovjetskog Saveza koji je koristila za primenu zaštitnih blokova ne samo na svoja sovjetska vozila, već i na novoisporučena zapadna vozila. kao što su tenkovi M1A1 Abrams.

Važan pokazatelj efikasnosti nove poboljšane oklopne zaštite koja je dodata ruskim vozilima pružili su novi snimci ruskog tenka T-90M nakon što su ga udarile ukrajinske bespilotne letelice.

Najnoviji snimci pokazuju vidljiva oštećenja na T-90M nakon udara ukrajinskog drona „kamikaze“ za jednokratnu upotrebu, pri čemu su zaštitni elementi tenka i metalni ekran iznad glave posebno oštećeni. Pokazano je da su eksplozivni reaktivni oklopni blokovi Kontakt-1 na zaštitnoj nadstrešnici iznad glave detonirali. Samo vozilo, međutim, inače ostaje potpuno netaknuto, i iako je očigledno još uvek u potpunosti sposobno za borbu, takođe se može povući na front nakon manjeg servisiranja kako bi se zamenili njegovi oštećeni zaštitni sistemi.

Dok su zapadni izvori u početku široko odbacili korišćenje podignutih krovova nad tenkovima i nazvali su je „kavezom“, njegova demonstrirana efikasnost protiv udara ukrajinske bespilotne letelice važan je pokazatelj da će takve karakteristike i dalje biti široko korišćene. Izraelska vojska je primetno usvojila veoma sličnu modifikaciju za sopstveni oklop krajem 2022. godine, nakon što su njeni tenkovi pretrpeli gubitke od udara dronova palestinskih milicijskih grupa.


T-90M je prvi put isporučen Ruskoj vojsci 2019. godine, sa deset vozila isporučenih te godine, a dok je Ministarstvo odbrane trebalo da kupi samo nekoliko desetina novih jedinica sa proizvodnih linija, eskalacija rata u Ukrajini rezultirala je značajno proširenje proizvodnje i akvizicije. Nova klasa tenkova ušla je u službu ruske armije u aprilu 2020. godine, dva meseca nakon završetka državnih ispitivanja, i izdvajala se od svih ostalih varijanti T-90 u ruskoj službi.

Među njegovim najznačajnijim karakteristikama bili su jak osnovni oklop, veoma široka pokrivenost korišćenjem Relikt eksplozivnog reaktivnog oklopa, napredne kontrole vatre uključujući termalne nišane treće generacije i uvođenje nezavisnog termalnog posmatrača i digitalnog displeja za komandanta. Novi automatski punjač i glavni top omogućavaju vozilima da integrišu duže APFSDS metke sa mnogo većim prodornim sposobnostima protiv neprijateljskog oklopa, dok nova zaštita karusela autopunjača tenka za odvajanje municije od posade značajno povećava preživljavanje.

To je pokazano nedostatkom unutrašnjih eksplozija na T-90M koji su zadobili prodorne pogotke u Ukrajini. Vozilo je zaslužno za značajne uspehe na bojnom polju u ukrajinskom pozorištu. Tenk T-72B koji se mnogo više koristi je takođe viđen od kraja 2022. godine sa novom konfiguracijom oklopa koja je veoma ličila na onu T-90M, a za njih se spekulisalo da će biti označeni kao T-72B4.

militarywatchmagazine.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)