OVO SE NE ODBIJA "Gardijan": Orban dobio primamljivu ponudu od Kine

Милица Шкорић
Milica Škorić

19. 02. 2024. u 17:17

KINA je ponudila produbljivanje bezbednosne saradnje sa Mađarskom, što ukazuje na otopljavanje odnosa Pekinga i Budimpešte, i to nakon što su mađarski zvaničnici odbili posetu delegacije iz Vašingtona, piše "Gardijan".

ОВО СЕ НЕ ОДБИЈА Гардијан: Орбан добио примамљиву понуду од Кине

Foto: Profimedia

Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se prošle nedelje sa kineskim ministrom javne bezbednosti Vang Sjaohongom, koji je tom prilikom rekao da se nada produbljivanju saradnje u oblastima borbe protiv terorizma i transnacionalnog kriminala.

Saradnja bi trebalo da obuhvata i izgradnju kapaciteta za bezbednost i sprovođenje zakona u okviru Inicijative predsednika Si Đinpinga Pojas i put, koja ima za cilj da poveže Kinu sa svetom kroz trgovinske i infrastrukturne veze.

Portparol premijera Mađarske saopštio je nakon sastanka da je Orban rekao da "poštovanja u međunarodnoj diplomatiji ima sve manje, ali da ono između Mađarske i Kine nikada nije nestalo".

"Gardijan" navodi da je ova ponuda Kine neobična, s obzirom na činjenicu da je Mađarska članica Evropske unije i NATO-a, i podseća da "Budimpešta održava veze sa Moskvom u većoj meri nego bilo koja druga članica EU".

"Do izgleda za veću bezbednosnu saradnju Budimpešte i Pekinga dolazi u trenutku kada su odnosi Mađarske sa njenim saveznicima iz EU i NATO-a na niskom nivou", dodaje "Gardijan".

Britanski list podseća da je Orban prošle godine bio jedini lider EU koji je prisustvovao forumu inicijative Pojas i put u Pekingu. Da se razvija ekonomska saradnja pokazuje i činjenica da je kineski proizvođač električnih vozila "BID" najavio da će otvoriti svoju prvu evropsku fabriku za proizvodnju u Mađarskoj.

"Gardijan" dodaje da je položaj Mađarske u zapadnim prestonicama sve slabiji, a da je dodatno pogoršan zbog toga što će Mađarska biti poslednja država koja će ratifikovati aplikaciju Švedske za ulazak u NATO.

Orban je, podsetimo, nedavno saopštio da će mađarski parlament na početku prolećnog zasedanja, koje počinje 26. februara, ratifikovati sporazum o pristupanju Švedske NATO-u.

Američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman na društvenim mrežama napisao je da su "saveznici 21 mesec čekali odluku Mađarske o pristupanju Švedske NATO-u".

On se osvrnuo i na posetu dvostranačke delegacije američkih senatora Budimpešti, koji su nameravali da pozovu Mađarsku da odmah odobri zahtev Švedske za pridruživanje NATO-u. Članovi mađarske vlade su, međutim, odbili susret sa njima, a Presman nije bio zadovoljan tim potezom.

BONUS VIDEO: AMBASADOR KINE OTKRIO - Niz manifestacija u Srbiji povodom Kineske Nove godine

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?