50.000 VOJNIKA KREĆE U SVEOPŠTU OFANZIVU: Rusi jurišaju ka novom cilju nakon osvajanja Avdejevke

Novosti online

19. 02. 2024. u 08:43

RUSKA zastava podignuta je u više delova Avdejevke na istoku Donjecka, nekoliko sati nakon što su se ukrajinske snage povukle iz ruševina grada koji su branili deceniju. Ukrajinska vojska je takođe pod pritiskom na nekoliko drugih tačaka duž linije fronta koji se proteže oko 1.000 kilometara od granice sa Rusijom na severu do Crnog mora.

50.000 ВОЈНИКА КРЕЋЕ У СВЕОПШТУ ОФАНЗИВУ: Руси јуришају ка новом циљу након освајања Авдејевке

Foto MO Rusije

Najbolje ukrajinske jedinice su iscrpljene posle dve godine borbi, smenjen je glavnokomandujući Valerij Zalužni, a trupe su nedovoljno naoružane i ranjive na nemilosrdne vazdušne napade. Dok je cilj predsednika Vladimira Zelenskog i oružanih snaga da povrate teritoriju, Ukrajinci se sada bore da spreče Ruse da zauzmu još teritorija.

U oktobru su Rusi krenuli u odlučujući pohod na zauzimanje Avdejevke. Ali oni su takođe pokrenuli velike napade u blizini Bahmuta i Marinke (takođe u Donjecku) i prema Kupjansku na severu. Na južnom frontu, u Zaporožju, ruski i ukrajinski izvori govore o velikom ruskom nagomilavanju u oblasti gde su Ukrajinci prošlog leta pokušali da pokrenu kontraofanzivu. Prema nekim analitičarima, okupljene su snage od 50.000 ljudi.

Samo u subotu, prema ukrajinskom Generalštabu, Rusija je izvršila preko stotinu napada. "Neprijatelj je izveo ukupno 13 raketnih i 104 vazdušna udara, ispalivši 169 puta iz višecevnih raketnih sistema na ukrajinske vojne položaje i stambena naselja", saopštili su. Ukrajinci pokušavaju da uspostave nove odbrambene položaje severno od Avdejevke. Analitičari ne očekuju trenutni ruski napad na ove linije dok se trupe ponovo grupišu, ali bi neka udaljena sela mogla biti zauzeta.

Ukrajinski vojnik Jehor Firsov rekao je za jednu ukrajinsku televiziju: "Pomislite samo: šta je naš mali FPV dron protiv bombe od 500 kg ili od 1 tone koja pogodi zgradu i uništi je? Tako je neprijatelj stekao prednost, uništavajući sve i napredujući u gradu".

Nakon što zauzmu ono što je ostalo od Avdejevke, Rusi će možda pustiti neke jedinice da intenziviraju napade na ruševine obližnje Marinke. Ruski cilj zapadno i severozapadno od Bahmuta je mali grad Časiv Jar, koji se nalazi na uzvišici u artiljerijskom dometu gradova Kramatorsk i Kostjantinovka. Prošle nedelje je portparol ukrajinske vojske na tom području rekao da su Rusi granatirali ukrajinske položaje više od 600 puta u jednom danu. "Treba nam još granata, hiljade i hiljade granata, posebno granata 155 mm", rekao je on i dodao: "Neprijatelj pokušava da napadne sa boka. Koriste male jurišne grupe jer teška tehnika ne može da se kreće po poljima zbog leda i neprohodnih puteva."

Ukrajina i dalje drži skoro polovinu Donjecke oblasti, čije je zauzimanje cilj napada predsednika Vladimira Putina. Rusima su bili potrebni meseci da zauzmu samo 30 kvadratnih kilometara u Avdejevki i oko nje. Na jugu je već počeo ruski prodor na ukrajinske linije. Prema izveštajima ukrajinske vojske, tri ruska tenka su uništena u subotu i desetine vojnika poginulo u ruskoj ofanzivi. "Na sektoru Zaporožja nije bilo gubitaka položaja. Neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke. Držimo neprijateljsku ofanzivu", saopštila je vojska.

Foto Tanjug/AP

Ruski vojni blogeri, sa druge strane, tvrde da su ruska 42. i 76. divizija napredovale oko dva kilometra u blizini sela Robotine, koje su Ukrajinci zauzeli prošlog leta, i uništile ukrajinske odbrambene položaje artiljerijom i vazdušnim udarima. Jedan ruski bloger tvrdi da "vazdušno-desantne trupe sprovode snažnu artiljerijsku pripremu u pravcu Zaporožja. U nekim oblastima već su u toku ofanzivne operacije".

Ukrajina tvrdi da, iako napreduju, Rusi trpe ogromne gubitke. Predsednik Vladimir Zelenski rekao je u subotu da je sedam Rusa ubijeno u Avdejevki za svakog izgubljenog ukrajinskog vojnika. Ukrajinska vojna komanda tvrdi da je od 1. januara do 15. februara u regionu od Avdejevke do zapadnog Zaporožja nanela "gubitke od 20.018 ljudi, 199 tenkova i 481 borbeno vozilo". Iako se to ne može potvrditi, američki zvaničnici su ranije rekli da Rusi trpe velike gubitke.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja