ZELENSKI JOŠ JEDNOM KAZNIO POROŠENKA: Bivši predsednik dobio novu zabranu

Милица Шкорић
Milica Škorić

16. 02. 2024. u 16:27

UKRAJINSKA vlada zabranila je bivšem predsedniku Petru Porošenku da učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, što je on nazvao "napadom na demokratiju".

ЗЕЛЕНСКИ ЈОШ ЈЕДНОМ КАЗНИО ПОРОШЕНКА: Бивши председник добио нову забрану

Petar Porošenko i Vladimir Zelenski / Foto arhiva

Šef Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen pozvao je Porošenka da učestvuje na konferenciji, ali je ukrajinska vlada putovanje zabranila zbog navodnih pretnji po život Porošenka.

- Ometanje naših aktivnosti, uključujući parlamentarnu diplomatiju i osporavanje višestranačke demokratije u Ukrajini, predstavlja prekršaj protiv demokratije, evropskih vrednosti i posvećenosti Ukrajine Evropskoj uniji i NATO-u - rekao je Porošenko za "Euraktiv".

On je dalje naveo da će, bez obzira na sve, "nastaviti da štiti demokratiju i međunarodni imidž Ukrajine".

Prema saopštenju pres-službe Evropske solidarnosti koja je objavljena na Telegramu, odluka da se Porošenku zabrani napuštanje Ukrajine doneta je nakon što je šef Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov rekao predsedniku ukrajinske Rade Ruslanu Stefančuku da se bivši predsednik "suočava sa smrtnom opasnošću nakon prelaska granice".

Zabrana putovanja je još jedna epizoda u, kako se čini, dugotrajnom sukobu između Porošenka i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

U decembru prošle godine ukrajinske vlasti su Porošenku zabranile da poseti Poljsku i Sjedinjene Američke države. Služba bezbednosti Ukrajine tada je iznela tvrdnje da Rusija sprema seriju "provokacija" kako bi diskreditovala Ukrajinu među njenim međunarodnim pristalicama.

Kao odgovor, Porošenko je optužio administraciju Zelenskog da je otkazala dozvolu za putovanje i bavljenje politikom uoči izbora u Ukrajini, koji su bili zakazani za mart 2024, ali su otkazani nakon što je uvedeno vanredno stanje.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)