BERLIN "POTKOPAVA" EU: Glavni krivci liberali, poručuje holandska šefica projekta o lancima snabdevanja

I. Stanojević

15. 02. 2024. u 06:00

PORED nagomilanih problema na domaćem terenu, Berlin sad muku muči i sa evropskom porodicom u Briselu.

БЕРЛИН ПОТКОПАВА ЕУ: Главни кривци либерали, поручује холандска шефица пројекта о ланцима снабдевања

Foto EPA

Pošto poodavno "sabotira" usvajanje zakona u EU, što otežava rad Evropskog parlamenta, vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca polako, ali sigurno, gubi autoritet i ugled na Starom kontinentu. Na to je nedavno upozorila i "zelena" šefica nemačke diplomatije Analena Berbok: "Ako prekršimo reč koju smo dali u Briselu, izgubićemo kredibilitet!"

Nemačka je, poslednjih meseci, u više navrata izazivala sleganje ramenima, odmahivanje glavom i bes u Briselu. Nepredvidivost nije ono što se očekuje od nemačke vlade u vremenima krize, poručuje vrh EU. Ponašanje Berlina, tokom poslednjim meseci više puta je, navodi Dojče vele, dospevalo na prve strane evropskih i svetskih medija.

Čitav niz već postignutih kompromisa propao je zbog neposlušnosti Berlina, a najnoviji je slučaj sa Zakonom o lancima snabdevanja. U toj priči za bacanje klipova pod točkove EU, najzaslužniji su nemački liberali, smatra Lara Volters holandska socijaldemokratkinja, koja je preuzela vođstvo u pregovorima o ovom propisu.

Projekat je, međutim, na rubu provalije, jer su nemački liberali nedavno najavili da neće podržati koalicione partnere iz vladajuće koalicije, socijaldemokrate i Zelene. Zato je nemačka vlada bila uzdržana na glasanju 27 država-članica EU, početkom februara u Briselu.

Mašinerija za kompromise

EU je gigantska mašina za kompromise. Dok se 27 zemalja i njihovi izabrani predstavnici u Evropskom parlamentu dogovore, mogu da proteknu meseci. S vremena na vreme neka zemlja vidi potrebu da se usprotivi, ali to nije nikakav problem, niti je praksa samo Nemačke, a svakako se ne priželjkuje automatizam, kad je saglasnost u pitanju. Ali, bitno je da se ne izgubi pouzdanost i ne blokira funkcionisanje zakonodavnih tela, ističu evropski analitičari.

Budući da Zakon o lancima snabdevanja nije usamljen slučaj, otvara se pitanje koliko je Nemačka, kao najjača evropska ekonomija, pouzdan partner članicama EU? Mnogi kompromisi, do kojih se došlo posle dugotrajnog natezanja, dovedeni su u pitanje, kao na primer, plan da se od 2035. ne dozvole novi automobili s unutrašnjim sagorevanjem, ili prva regulativa veštačke inteligencije, kao i novi standardi emisije štetnih gasova za kamione i autobuse.

Posle odbijanja Zakona o lancima snabdevanja, socijaldemokratski ministar rada Hubertus Hajl optužio je liberale za "ideološki motivisanu blokadu". Ministar finansija i šef liberala Kristijan Lindner, tvrdi da su njihovi razlozi za odbijanje suštinski, to jest, da bolju zaštitu ljudskih prava i životne sredine u lancima snabdevanja treba podržati, ali "postoji i pretnja od dodatnih birokratskih opterećenja".

- Neusklađenim pismom i lažnim izjavama, ministar želi da promeni mišljenje drugih zemalja, što je otrcano i opasno - napisao je socijaldemokratski poslanik Timo Velken na platformi Iks.

Na specijalnom samitu u Briselu, Olaf Šolc je naglasio da je Zakon o lancima snabdevanja "nešto što smatramo ispravnim", dok je sporove u svojoj vladi objasnio izjavom da se "ponekad napredak kreće kao puž." Koliko će pužu biti potrebno vremena da stigne na cilj i da li će to tada uopšte biti bitno, ostaje da se vidi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)