PUTIN SE SPREMA ZA NOVI RAT: Procurili tajni podaci, udvostručuje se broj ruskih vojnika

Novosti online

14. 02. 2024. u 11:38

RUSIJA namerava da udvostruči broj svojih vojnika stacioniranih uz granicu s baltičkim državama u sklopu priprema za potencijalni vojni sukob s NATO-om.

ПУТИН СЕ СПРЕМА ЗА НОВИ РАТ: Процурили тајни подаци, удвостручује се број руских војника

Foto: Alexander Vilf/Sputnik Pool Photo via AP/Profimedia

Kako navodi Fajnenšel tajms, pozivajući se na saznanja estonske spoljnoobaveštajne službe, Putin se za taj sukob sprema u okviru sledećih 10 godina.

Kaupo Rosin, glavni direktor estonske službe, čija se analiza Rusije pomno prati u zapadnim prestonicama, poslednji je evropski zvaničnik koji je upozorio na nastavak apetita Moskve za sukobom nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, koja se bliži dvogodišnjici.

Ističući da Rusija trenutno nije "spremna da sprovodi nikakve vojne akcije prema NATO-u", dodaje i da "vidimo da Rusi u vlastitom razmišljanju računaju da je vojni sukob s NATO-om moguć u sledećoj deceniji".

Ruske vojne reforme koje se postupno otkrivaju od kraja 2022. i postavljaju reorganizaciju zapovednih odeljenja na severozapadu zemlje značile bi "značajno" povećanje trupa na istočnom krilu NATO-a, rekao je Rosin novinarima pre objave godišnjeg izveštaja agencije.

- Rusi planiraju da povećaju vojnu snagu duž granice baltičkih zemalja, ali i duž finske granice. Vrlo je verovatno da ćemo videti povećanje ljudstva, možda otprilike udvostručenje. Sledećih godina videćemo povećanje naoružanih transportera, tenkova, artiljerijskih sitema - rekao je Rosin.

Obaveštajni izveštaji ukazuju i na to da bi se ruski vojnici s druge strane estonske granice mogli gotovo udvostručiti u odnosu na 19.000 pre napada na Ukrajinu 2022.

Navodi se i da je uz 1.340 km dugu granicu s Finskom, novom članicom NATO-a, gde je ruska prisutnost do sada bila minimalna, takođe došlo do jačanja ruskih snaga.

Podseća se da je slično gomilanje oružja i vojnika duž ruske granice s Ukrajinom primećeno u mesecima koji su prethodili februaru 2022, kada su se trupe Vladimira Putina počele kotrljati prema Kijevu.

Troels Lund Poulsen, danski ministar obrane, prošle sedmice je čak upozorio na mogućnost ruskog napada u roku od tri do pet godina, rekavši da su na videlo izašle "nove informacije" koje su do sada bile nepoznate zemljama NATO-a.

Rosin je rekao da je na NATO saveznicima da odvrate Rusiju povećanjem svoje vojne potrošnje.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!