SLAMKA SPASA ZA KIJEV: Američki Senat odobrio pomoć od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Novosti online

13. 02. 2024. u 12:56

AMERIČKI Senat, predvođen demokratama, izglasao je usvajanje paketa pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

СЛАМКА СПАСА ЗА КИЈЕВ: Амерички Сенат одобрио помоћ од 95 милијарди долара за Украјину, Израел и Тајван

Foto AP

Težnja predsednika Bajdena da pošalje više pomoći Ukrajini napravila je veliki iskorak, pošto je Senat usvojio paket od 95,3 milijarde dolara koji takođe uključuje sredstva za saveznike Izrael i Tajvan, prevazilazeći prigovore sve većeg broja republikanaca koji se protive trošenju toliko novca u inostranstvu.

Odobrenje ove mere od strane Senata sa 70 prema 29 glasova dolazi u kritičnom trenutku za Ukrajinu, kojoj nedostaje zaliha i ljudstva nakon neuspele protivofanzive protiv Rusije prošle godine.

Predlog zakona sada ide u Predstavnički dom, gde ga čeka neizvesna sudbina zbog veće moći ukrajinskih skeptika i uticaja republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, koji se protivio većoj pomoći i nedavno predložio da se paket pomoći pretvori u zajam.

Oba doma Kongresa (Senat i Predstavnički dom) moraju da odobre zakon pre nego što Bajden može da ga potpiše.

Predstavnik republikanaca u Domu Majk Džonson kritikovao je zakon zbog nedostatka konzervativnih odredbi za zaustavljanje rekordnog protoka migranata preko granice između SAD i Meksika.

Džo Bajden je mesecima pozivao Kongres da požuri sa novom pomoći Ukrajini i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan.

Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, američki predsednik je takođe zatražio sredstva za američkog saveznika, zajedno sa humanitarnom pomoći Palestincima u Gazi.

Ukrajinski zvaničnici su upozorili na nestašicu oružja u vreme kada Rusija nastavlja sa ponovnim napadima.

- U nedostatku bilo kakve promene granične politike od Senata, Dom će morati da nastavi da radi po sopstvenoj volji na ovim važnim pitanjima - rekao je Džonson u saopštenju kasno u ponedeljak.

- Amerika zaslužuje bolje od statusa kvo Senata - rekao je Džonson, koji je u prošlosti sugerisao da bi Predstavnički dom mogao da podeli zakon u zasebne zakone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024