ZAHAROVA JASNA: Optuživanje Rusije za mešanje u demokratske procese EU apsurd

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

12. 02. 2024. u 16:46

POSLEDNjI pokušaji da se optuži Rusija za mešanje u demokratske procese u Evropskoj uniji su sami po sebi smešni, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ЈАСНА: Оптуживање Русије за мешање у демократске процесе ЕУ апсурд

Foto: EPA

Ona je skrenula pažnju na antirusku rezoluciju koju je Evropski parlament usvojio 8. februara i koja sadrži niz optužbi na račun Rusije, uključujući mešanje u "demokratske procese u EU".

- Što se tiče pokušaja da se optuži Rusija za mešanje u demokratske procese, oni su sami po sebi smešni. Makar samo zato što EU nedostaju upravo demokratske norme i ideali kojima su težili osnivači evropskog projekta - istakla je ona. 

Prema njenim rečima, u današnjoj EU su pogaženi principi zaštite prava običnih ljudi, vladavine prava i borbe protiv korupcije. 

- EU se upušta u bujni neonacizam i veličanje nacističkih zločinaca koje je osudio Nirnberški tribunal i zatvara oči pred ponižavajućim uslovima sa kojima se suočavaju etničke manjine u nekim državama članicama EU i zemljama kandidatima za članstvo u EU -  upozorila je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je istakla da Evropski parlament, "koji je postao citadela plutokratije EU, snosi lavovski deo odgovornosti za tako žalosno stanje stvari". 

Napomenula je i da je glavna svrha rezolucije da potvrdi uslove onoga što je u stvari "kartelski dosluh" liberalnih proameričkih političkih mejnstrim krugova "kako bi se sprečilo jačanje partija i pokreta orijentisanih na nacionalnu državu u budućoj evropskoj parlament".

Takođe je ocenila da je društveno-ekonomska situacija u EU na kraju zakonodavnog perioda bila očigledno nezadovoljavajuća.

- Razlozi teške situacije u ekonomiji EU proizilaze iz nepromišljenih akcija Brisela na eskalaciji sankcija Rusiji i pogrešnih odluka u ključnim oblastima - rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da je upravo to razlog zašto alternativne političke snage objektivno dobijaju čvršće uporište, što se, kako je navela dobro vidi u brojnim istraživanjima javnog mnjenja u Evropi. 

- Pod sloganom borbe protiv ruske pretnje vodi se kampanja sveobuhvatnog čišćenja političkog pejzaža od nezgodnih i sve opasnijih konkurenata - zaključila je Zaharova.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024