ZAPAD ĆE SADA BITI DALEKO KRITIČNIJI: Sagovornici "Novosti" o Karlsonovom intervjuu

A.Vojinović

10. 02. 2024. u 11:15

INTERVJU ruskog predsednika Vladimira Putina američkom novinaru Takeru Karlsonu predstavlja značajnu pomoć neinformisanoj zapadnoj javnosti da u skladu sa univerzalim načelom čuje i drugu stranu, i to sa najodgovornijeg mesta.

ЗАПАД ЋЕ САДА БИТИ ДАЛЕКО КРИТИЧНИЈИ: Саговорници Новости о Карлсоновом интервјуу

Foto Taker Karlson Netvork

Zapadna javnost će sada biti daleko kritičnija prema svemu što je njihova upravljačka elita do sada preduzimala i zastupala, uključujući i to stalno zagovaranje nekakve pobede po svaku cenu koja uopšte nije nešto što je realno i u interesu čovečanstva. Jeste u interesu vojno-industrijskog kompleksa i finansijskog profita, ali ne u korist običnih građana jer taj vrtlog u kojem je zapadna javnost držana pretio je da dovede do globalnog sukoba i do nuklearnog ratovanja što bi bilo tragično za celu savremenu civilizaciju.

Ovako, za "Novosti", bivši ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović komentariše intervju koji je šef Kremlja dao američkom novinaru i bivšoj zvezdi "Foks njuza" Takeru Karlsonu, a koji je uzdrmao zapadnu, ali i svetsku javnost. Jovanović ističe da Amerikanci sada imaju i te kako razloga da budu zahvalni i Karlsonu i Putinu.

- Amerikanci su do sada ljubomorno čuvali svoj narod od bilo kakvih objektivnih vesti o dešavanjima u Ukrajini i šta je dovelo do te intervenicije - smatra Jovanović. - To samo pokazuje da se istina ne može sakriti zauvek, ona se može uskratiti javnosti jedno vreme, ali ne može na duži rok. Reč je o jednom velikom iskoraku u pravcu napuštanja dosadašnjeg dušebrižništva zapadnih elita oko toga šta građani na zapadu mogu i treba da znaju, a šta ne mogu. To je do sad predstavljeno kao trovanje javnosti, a u stvari je prikrivanje sopstvene nemoći da se nosi sa problemima i njihovim rešavanjem.

Bivši šef diplomatije SRJ ističe da će posle Putinovog intervjua mnogi na zapadu konačno saznati da su bili pod staklenim zvonom i da to, kako naglašava, nije služilo nikakvim dobrim interesima ni zapada ni čitavog sveta.

- To je bilo isključivo čuvanje pozicija i monopola zapadne političke i poslovne elite nad informacijama - tvrdi naš sagovornik. - Dosadašnji odnos prema informacijama iz Ukrajine u stvari su išle na ruku podmazivanja ratnog požara. Ta rusofobija koja je svim sredstvima nametana nikakve veze nema sa demokratskim vrednostima, slobodom i pravom na sopstveno mišljenje. Sada će zapadna javnost još više težiti da sazna pravu istinu i da vidi ko je kriv za privrednu recesiju, za inflaciju, za veće troškove života koji se ne mogu jednostavno pripisati Putinu ili Rusiji već pre svega toj upravljačkoj eliti koja je imala i neke uže interese da se obogati na ratu i tako dalje.

Kolumnista "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović u izjavi za naš list kaže da je "Taker Karlson upravo srušio važan tabu u Americi".

- Kad je rat u pitanju, ta zemlja je jednopartijska država u kojoj vladajuća stranka ima dva desna krila. Oba krila imaju svoje medije, koji se takmiče u ratnoj propagandi.Najgledaniji američki novinar sada je iskoračio izvan tog proratnog konsenzusa. Karlson govori u ime Amerikanaca koji ne veruju vojno-industrijskom kompleksu i protive se ratnom konsenzusu. Zato je otišao u Moskvu da intervjuiše Putina. Jer nijedan vodeći američki medij ne zastupa ljude koji su protiv toga da Amerika troši stotine milijardi dolara da brani ukrajinsku granicu, u situaciji kada ni sopstvenu granicu u Teksasu nije u stanju da zaštiti od priliva migranata - ističe naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)