ANALIZA "BLUMBERGA": Smena Zalužnog može kao bumerang da se okrene protiv Zelenskog

Марија Стевановић
Marija Stevanović

09. 02. 2024. u 12:16

SMENA Valerija Zalužnog na poziciji glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine nosi sa sobom političke rizike za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog zbog velike popularnosti generala među stanovništvom, piše agencija „Blumberg“.

АНАЛИЗА БЛУМБЕРГА: Смена Залужног може као бумеранг да се окрене против Зеленског

Foto: Profimedia

Prema ocenama agencije, zamena Zalužnog na Oleksandra Sirskog predstavlja politički rizik za ukrajinskog predsednika zbog velike popularnosti bivšeg glavnokomadujućeg među stanovništvom, a koja iznosi više od 90 odsto.

Agencija je ukazala da ukrajinski predsednik nije pojasnio kakvu će ulogu imati Zalužni, a za koga Zelenski tvrdi da treba da ostane „deo tima“.

Takođe, bez obzira na to što je Zelenski okarakterisao Sirskog kao najiskusnijeg komandanta Oružanih snaga Ukrajine, novi glavnokomandujući nema veliku podršku u zemlji.

Prema rečima profesora za strateška istraživanja Filipsa Obrajana sa škotskog Univerziteta „Sent Endrjuz“, Sirski predstavlja najkontroverzniju vojnu figuru u Ukrajini, kao i da je njegovo imenovanje rizičan potez za Zelenskog.

Ukrajinski predsednik je 8. februara smenio glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i na njegovu poziciju imenovao Oleksandra Sirskog, komandanta kopnenih snaga.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VUČIĆ CELOM SVETU U LICE: Jasne reči predsednika Srbije u SB UN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu