SAD NE ISKLJUČUJU NAPADE NA IRAN: Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće o nastavku akcija usmerenih protiv Teherana

A.Vojinović

06. 02. 2024. u 07:00

SAD ne isključuju napade na teritorije i unutar Irana.

САД НЕ ИСКЉУЧУЈУ НАПАДЕ НА ИРАН: Саветник за националну безбедност Беле куће о наставку акција усмерених против Техерана

Tanjug

Dok traju udari američke vojske na iranske ciljeve u Iraku i Siriji, ovo je izjavio savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan.

- Sjedinjene Države će nastaviti svoju vojnu akciju u Iraku i Siriji kao odgovor na smrtonosni napad proiranskih militanata na američke trupe u Jordanu u kojima su poginula trojica naših vojnika, a ranjeno više od 40. Ako bi Iran odlučio da direktno odgovori SAD, naišao bi na brz i snažan odgovor od nas - izjavio je Salivan za TV En-Bi-Si.

On je, takođe, poručio da su napadi američke vojske na iranske položaje u Iraku i Siriji od petka samo početak, a ne kraj odgovora. Najavio je i da će doći do novih koraka, "nekih do sada viđenih, a nekih ne".

- Nameravamo da preduzmemo dodatne udare i akcije kako bismo nastavili da šaljemo jasnu poruku da će SAD odgovoriti kada naše snage budu napadnute ili ljudi ubijeni - rekao je Salivan.

U međuvremenu, američka i britanska vojska izvele su nove napade na Hute u Jemenu. Napadi su izvedeni na gradove Hodejdu i Sadu, prenela je jemenska televizija Almasirah, pozivajući se na neimenovane vojne zvaničnike. Centralna komanda SAD objavila je da su njihove snage pogodile krstareću raketu za kopneni napad i četiri protivbrodske rakete koje su, kako ističu, bile spremne za lansiranje na brodove u Crvenom moru.

Rukovodstvo Huta poručilo je da udari na njihove ciljeve "neće postići nikakav cilj za agresore niti uticati na odluku Jemena da pokaže podršku Gazi".

- Neće biti lako uništiti vojne kapacitete Jemena koji su obnovljeni tokom godina sukoba - izjavio je portparol Huta Mohamed Abdulsalam.

Huti su, istovremeno, upozorili Italiju da će postati meta ukoliko budu učestvovali u napadima na Jemen. Ova poruka dolazi pošto je Italija objavila da će obezbediti komandni kadar za vojnu pomorsku misiju Evropske unije koja će štititi komercijalne brodove od napada jemenskih Huta u Crvenom moru.

- Italija mora ostati neutralna u izraelsko-palestinskom sukobu i nastaviti da vrši pritisak na Izrael da zaustavi napade na Pojas Gaze. To je jedini način da se postigne mir u regionu - izjavio je šef vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta Mohamed Ali al Huti za italijansku "Republiku".

Na upozorenje jemenskih pobunjenika reagovao je juče italijanski šef diplomatije Antonio Tajani.

- Ne plaše nas pretnje Huta. Mi branimo brodski saobraćaj. Nikoga ne napadamo i ne želimo da nas neko napadne - rekao je Tajani za italijansku "Republiku".

Istovremeno, rat u palestinskoj enklavi nastavlja se punom parom. Izraelske odbrambene snage (IDF) aktivne su u svim delovima Gaze, sa kopna, mora i iz vazduha, dok se glavne operacije i dalje izvode na jugu Gaze u Kan Junisu. IDF tvrdi da se u kvartu El Amal nalazi glavno uporište Hamasa, kao i da su ubijeni brojni operativci te palestinske organizacije.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF u Kan Junisu gađa civilne objekte, te da je najmanje dvoje dece ubijeno u napadu na vrtić u Rafi, na jugu Gaze. Izraelska vojska saopštila je da je tokom racija na Zapadnoj obali uhapsila 33 Palestinaca za kojima je ranije raspisana poternica.

Broj Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze od početka sukoba sa Izraelom 7. oktobra povećao se na 27.478, sapštilo je danas ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontrolom Hamasa. Dodaje se da je u toj palestinskoj enklavi u istom periodu ranjeno 66.835 ljudi.

Protest ispred Kneseta

STOTINE aktivista protestovale su juče ispred izraelskog parlamenta Kneseta protiv, kao su istakli, neravnoteže u prevremenom regrutovanju oko 1.300 Izraelaca koji trenutno pohađaju programe predvojničke obuke, specijalnih jevrejskih škola ješiva ili učestvuju u društveno-korisnim programima. Učesnici protesta koji je organizovala organizacija "Majke na frontu" pozivaju da se preispita naredba o prevremenoj regrutaciji, jer će većina novih vojnika biti povučena iz predvojnih akademija i programa društvenog rada, ali ne i iz programa specijalnih jevrejskih škola ješiva, preneo je "Tajms of Izrael".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)