ZARATILI USRED BUNDESTAGA: Rastuća netrpeljivost između nemačkih partija

I. Stanojević

03. 02. 2024. u 06:30

SPOR u nemačkom Bundestagu, ponovo je dokazao da su vladajuća "semafor koalicija" kancelara Olafa Šolca i opozicioni demohrišćani Fridriha Merca, žestoko suprotstavljeni.

ЗАРАТИЛИ УСРЕД БУНДЕСТАГА: Растућа нетрпељивост између немачких партија

Foto: AP

Jedina zajednička tema bila je kritika desno orijentisane Alternative za Nemačku (AfD), a kad je ona iscrpljena, isplivao je nekontrolisani animozitet. Retoričko nadmetanje socijaldemokrate Šolca i demohrišćanina Fridriha Merca, završilo se tako što je kancelar nazvao lidera opozicije "mimozom" i "plašljivim zecom".

Ovakvom "potkusurivanju" prethodila je Mercova javna poruka vrhu AfD: "Vi niste alternativa, vi ste potop!", što je izazvalo salve aplauza, toliko snažnog, da se šef poslaničke grupe AfD Bernd Bauman okrenuo za 180 stepeni, pokazujući leđa poslanicima i ministrima.

Merc je optužio AfD za saradnju sa desničarskim ekstremistima i Građanima Rajha na zajedničkom cilju, koji podriva demokratiju u zemlji. Lider poslaničke grupe bavarskih demohrišćana (CSU) Aleksander Dobrint, priključio se kritici poručivši AfD: "Vi ste alternativa nezrelosti, servilnosti i neslobode. To nema nikakve veze sa patriotizmom, to je izdaja!"

Podjednako oštro, uzvratila je predsednica AfD Alis Vajdel, odbrusivši vladi da "do temelja uništava Nemačku":

- To je zato što mrzite Nemačku. Ova vlada mrzi Nemačku - dodala je.

Stoji i prevoz širom zemlje

AUTOBUSI i tramvaji širom Nemačke juče su stali pošto je sindikat Verdi pozvao na jednodnevni štrajk za bolje uslove rada, a protestu se pridružilo i zemaljsko osoblje aerodroma "Hamburg" i klimatski aktivisti. Sindikat Verdi zastupa interese oko 90.000 radnika i traži, između ostalog, bolje uslove rada za zaposlene u javnom prevozu, a štrajk se održava u svim nemačkim saveznim državama, osim u Bavarskoj. Protest na aerodromu "Hamburg", nadovezuje se na štrajk bezbednosnog osoblja na nemačkim aerodromima u Frankfurtu, Berlinu, Bremenu, Lajpcigu, Kelnu i drugim gradovima, koji je poremetio putovanja.

Vajdelova je po ko zna koji put nastojala da opravda susret ekstremnih desničara u Podsdamu, gde se razgovaralo o proterivanju imigranata, a kome je prisustvovala i AfD. Ona je poručila da je "reč o nezapamćenoj kleveti i napadima na Alternativu" i dodala da se "to čini metodama Štazija" (ozloglašene tajne službe bivše Istočne Nemačke). Optuživši medije za lažne izveštaje i o susretu u Podsdamu, Vajdelova je ponovila da je "Degzit", odnosno izlazak iz EU, jedini pravi put za Nemačku.

Šolc je poručio da "planovi za reemigraciju podsećaju na najmračnija vremena nemačke istorije", za šta je dobio aplauz svog tabora i opozicije.

Tu se, kako ističe Dojče vele, saglasje okončalo, a u daljoj debati o spornom državnom budžetu za ovu godinu, što je i bio povod za poslaničko okupljanje, sve je odzvanjalo od ukrštenih kopalja. To je dodatno umanjilo ionako tek teorijske šanse da Mercovi demohrišćani podrže "semafor", kome je potrebna dvotrećinska većina za izmenu Ustava zbog oslobađanja takozvane kočnice zaduživanja. Pored toga, demohrišćani su vladi neophodni za zaštitu Saveznog ustavnog suda, koju mogu da obezbede samo ustavne izmene.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)