AMERIČKI BRODOVI KRENULI KA EVROPI: Isplovljavanjem "Ganston Hola" označen taktički pokret najvećih vojnih manevara NATO od Hladnog rata

Isplovljavanjem američkog broda "Ganston Hol" iz Norfloka u Virdžiniji ka Evropi zvanično su započeli gigantski višemesečni NATO manevri pod nazivom "Nepokolebljivi branilac", koji imaju za cilj da se u prirodnim uslovima ispitaju mogućnosti brzog pregruprisavanja snaga Alijanse u slučaju sukoba s "neprijateljem slične veličine." Čitaj: s Rusijom.

АМЕРИЧКИ БРОДОВИ КРЕНУЛИ КА ЕВРОПИ: Испловљавањем Ганстон Хола означен тактички покрет највећих војних маневара НАТО од Хладног рата

Foto: Tviter/@LMartinezABC

Vojna vežba je skoncentrisana na istočno krilo NATO, upravo tamo gde je nemački "Bundesver" nedavno izrazio bojazan da bi sledeće godine moglo da dođe do direktnog sučeljavanja s ruskim snagama.   

U NATO su naglasili da polazak "Ganston Hola" iz američke luke označava prvi taktički pokret u okviru ove vojne vežbe. Reč je o plovilu za isrkcavanje ljudstva i amfibija u okviru Atlantske flote, koji je u službu uveden 1989. godine.

Iz sedišta NATO u Briselu su takođe objavili da će u okviru iste operacije kanadski brod "Šarlotaun" u pravcu Evrope krenuti iz Halifaksa u Novoj Škotskoj najkasnije preostalih dana ovog meseca.

U Alijansi ističu da će vojna vežba, koja je planirana nekoliko godina unazad, istaći sposobnost NATO da brzo rasporedi snage iz Severne Amerike i ostalih članica, da bi ojačao odbranu Evrope.

- Alijansa će demonstrirati sposobnost da ojača evroatlantsku oblast preko transatlantskog kretanja snaga iz Severne Amerike. "Nepokolebljivi branilac 2024" biće jasna demonstracija našeg jedinstva, snage i rešenosti da zaštitimo jedni druge, naše vrednosti i međunarodni poredak zasnovan na pravu – uputio je poruku glavnokomandujući savezničkih snaga u Evropi američki general Kristofer Kavoli.

Operativni deo manevara započeće 31. januara na više lokacija sa povezanim vežbama. Iz NATO su poručili da će to biti prva vežba velikih razmera u kojoj će u akciju biti stavljeni novi planovi odbrane.

To će, kažu u sedištu Alijanse, pokazati da NATO može da sprovodi i održava složene operacije u više domena tokom nekoliko meseci, na prostoru koji se proteže hiljadama kilmetara, od krajnjeg severa do centralne i istočne Evrope, u bilo kojim uslovima.

NEVIĐENO OD PADA BERLINSKOG ZIDA

U ovoj "video igrici" na otvorenom u realnim dimenzijama sa zlokobnim prizvukom rata učestvuje 90.000 hiljada vojnika, 50 ratnih brodova, 80 aviona i 1.100 borbenih vozila. To je najveća NATO vežba posle pada Berlinskog zida. Prethodno su manevri "Refordžer 88" okupili 125.000 vojnika i bili su najveći od Drugog svetskog rata. U "Nepokolebljivom braniocu 2024" učestvuju vojnici 32 zemlje - 31 članice NATO i Švedske koja je podnela zahtev za članstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)