NAJVEĆI DNEVNI GUBITAK IDF U RATU U GAZI: Hamas jednim pogodkom doveo do teških žrtava

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 01. 2024. u 20:08

IZRAELSKA vojska saopštila je u utorak 22. januara da su 24 vojnika poginula u Gazi dan ranije, što je najveći jednodnevni broj poginulih od početka njene kopnene operacije 27. oktobra.

НАЈВЕЋИ ДНЕВНИ ГУБИТАК ИДФ У РАТУ У ГАЗИ: Хамас једним погодком довео до тешких жртава

Foto IDF

Dvadeset i jedan vojnik je poginuo kada je vatra iz raketnih granata (RPG) pogodila tenk u blizini dve zgrade u kojima su izvodili operaciju, rekao je portparol vojske Danijel Hagari u televizijskoj izjavi.

On je rekao da se napad dogodio u ponedeljak oko 16:00 časova (14:00 po srednjeevropskom vremenu) i da su svi poginuli rezervisti.

RPG je ispaljen na tenk koji je štitio jedinice kada je odjeknula eksplozija u dve obližnje dvospratne zgrade, rekao je Hagari.

-Zgrade su se srušile kao rezultat ove eksplozije, dok je većina vojnika bila u njoj i blizu nje“, rekao je on.

Zgrade su eksplodirale pošto su vojnici u njih postavili eksploziv nakon što su dve prostorije identifikovane kao „teroristička infrastruktura“ u toj oblasti, rekao je Hagari.

Angažovan je tim za medicinsku evakuaciju, ali to je bila “komplikovana operacija, koja se odvijala do kraja dana“, rekao je Hagari, ukazujući na poteškoće u izvlačenju tela zakopanih pod ruševinama.

-Posvećeni rezervisti, koji su se zauzeli za zastavu, žrtvovali su ono što im je bilo najdraže za bezbednost države Izrael kako bismo svi ovde mogli da živimo potpuno bezbedno, rekao je on.

Vojska je ranije objavila smrt još tri vojnika u ponedeljak, čime je ukupan broj poginulih tog dana porastao na 24 – najsmrtonosnije od početka kopnene ofanzive u Gazi.

Izrael je započeo sveobuhvatnu ofanzivu protiv militanata Hamasa u Gazi nakon što je palestinska grupa napala južni Izrael 7. oktobra.

Taj napad je rezultirao smrću oko 1.140 ljudi, uglavnom civila, prema podacima AFP na osnovu zvaničnih izraelskih podataka.

Izraelska žestoka ofanziva odmazde protiv Hamasa u Gazi ubila je 25.295 ljudi, većinom žena, dece i adolescenata, saopštilo je ministarstvo zdravlja teritorije kojom upravlja Hamas.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona