RATIŠTE OD GAZE DO PAKISTANA: Strah da bi sukob na Bliskom istoku mogao da destabilizuje region postao stvarnost

A.Vojinović

19. 01. 2024. u 06:30

BOJAZAN da bi sukob na Bliskom istoku mogao da destabilizuje čitav region postao je stvarnost.

РАТИШТЕ ОД ГАЗЕ ДО ПАКИСТАНА: Страх да би сукоб на Блиском истоку могао да дестабилизује регион постао стварност

Tanjug

Posle napada Irana na ciljeve u Pakistanu, Siriji i Iraku, Pakistan je juče odgovorio vojnim udarima na iranske provincije Sistan i Baludžistan u kojima je poginulo nekoliko ljudi. Istovremeno, američka vojska izvela je nove raketne udare na više lokacija u Jemenu, koje su pod kontrolom Huta. Sa međusobnim napadima nastavili su i Izraleske odbrambene snage i pripadnici palestinske grupe Hamas.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je "jedan broj terorista ubijen tokom obaveštajne operacije", dok su iranski mediji izvestili da je u napadu pakistanskih snaga na selo u provinciji Sistan-Beludžistan poginulo devet osoba. Zamenik guvernera te provincije Ali Reza Marhamati ranije je potvrdio da su u udarima život izgubile tri žene i četvoro dece, koji nisu bili Iranci.

- Vazdušni udari koje su pakistanske snage izvele na iransku teritoriju bili su opravdani zbog toga što su preduzeti u svetlu verodostojnih obaveštajnih podataka o predstojećim terorističkim aktivnostima velikih razmera. Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Iran. Jedini cilj tog čina bio je traganje za sopstvenom bezbednošću i nacionalnim interesom Pakistana koji je najvažniji i ne može biti kompromitovan - istakli su u MIP Pakistana, preneo je "Gardijan".

Dodaje se da je Pakistan iranskim službama poslao više dosijea sa konkretnim dokazima o prisustvu i aktivnostima terorista pakistanskog porekla na teritoriji Irana. Zbog povećanih tenzija sa Iranom privremeni premijer Pakistana Anvar ul Hak Kakar prekinuo je posetu Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu, koji se završava danas.

Istovremeno, vojska SAD je juče u nizu napada na položaje u Jemenu udare izvela sa brodova i podmornica u Crvenom moru.

Hercog: Izgubili poverenje u pregovore

IZRAELSKI predsednik Isak Hercog na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izjavio je da Izraelci trenutno ne mogu da razmišljaju o mirovnim pregovorima sa Palestincima. - Svi žele da budu sigurni da neće biti napadnuti na isti način sa severa ili juga ili istoka. Izrael je izgubio poverenje u mirovne procese, jer vidi da naši susedi veličaju teror - izjavio je Hercog. On je istakao i da je normalizovanje odnosa Izraela i Saudijske Arabije ključni element u okončanju rata s Hamasom i predstavljalo bi promenu za ceo Bliski istok.

- Snage su izvele udare na 14 projektila Huta, koje podržava Iran. Bili su spremni da budu ispaljeni iz oblasti pod kontrolom Huta u Jemenu. Projektili su bili na lansirnim šinama i predstavljali su neposrednu pretnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu, i mogli su biti ispaljeni u bilo kom trenutku, što je navelo američke snage da iskoriste svoje pravo i obavezu da se brane - naglasila je američka vojska.

Huti su ranije preuzeli odgovornost za napad na američki teretni brod "Genko Pikardi", koji su, kako tvrde, direktno pogodili. Jemenska grupa upozorila je da neće oklevati da cilja sve mete koje su "pretnja arapskom svetu i Crvenom moru sa legitimnim pravom da brane Jemen i nastave podršku nad ugnjetenim Palestincima".

- Jemenske oružane snage potvrđuju da neizbežno dolazi odgovor na američke i britanske napade, i da svaki novi napad neće ostati bez odgovora i kazne. Napadi na izraelske brodove ili teretnjake koji idu ka lukama okupirane Palestine neće prestati dok ne prestane agresija i prestane opsada Palestinaca u Pojasu Gaze - upozoravaju Huti.

Hezbolah odbacuje predlog SAD

LIBANSKA militantna grupa Hezbolah odbacila je ideje Vašingtona za ublažavanje sukoba sa Izraelom, što bi uključivalo premeštanje njenih boraca dalje od libansko-izraelske granice, ali ostaje otvorena za diplomatske napore kako bi se izbegao razorni rat, poručili su libanski zvaničnici. Hezbolahu je prenet i predlog da se njegovi borci udalje sedam kilometara od granice, što je manje od izraelskog zahteva za povlačenjem od 30 kilometara, sve do reke Litani.

Za to vreme, na jugu Pojasa Gaze ubijeno je najmanje 19 Palestinaca kada su Izraelske odbrambene snage (IDF) napale Rafu, objavila je palestinska agencija VAFA. IDF je objavila da je upala u glavno uporiše Hamasa u jažnom delu Kan Junisa gde su zaplenili velike količine oružja, u kome se, kako tvrde, nalaze i Hamasove kancelarije, kao i mesta za obuku pripadnika palestinske grupe.

- Izraelske snage su u protekla 24 sata ubile oko 60 palestinskih boraca u Pojasu Gaze. Oko 40 boraca ubijeno je u oblasti Kan Junisa i više drugih u severnom delu Gaze - navode IDF.

U međuvremenu, u palestinsku enklavu ušli su kamioni koji pored humanitarne pomoći nose i lekove za izraelske taoce koje Hamas i dalje drži u Gazi. Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da bi za svaku kutiju leka koji se daje taocima trebalo dati 1.000 palestinskim civilima.

Broj poginulih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra porastao je na 24.620, dok je više od 61.830 ljudi ranjeno, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi. Prema procenama palestinskog ministarstva, u poslednja 24 časa u enklavi ubijena su 172 Palestinca, dok je njih 326 povređeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)