RAT U IZRAELU: Hamas - Mnogo talaca je ubijeno poslednjih dana; Žestoke borbe u centralnom delu Gaze (FOTO/VIDEO)

Novosti online

14. 01. 2024. u 08:04 >> 23:34

SUKOB Izraela i Hamasa – 100. dan. Izraelska vojska nastavlja operacije u svim delovima Gaze – deluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu. Benjamin Netanjahu poručio je da sud u Hagu neće zaustaviti Izrael od vođenja rata u Gazi do potpune pobede.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Хамас - Много талаца је убијено последњих дана; Жестоке борбе у централном делу Газе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hamas: Sutra će se znati sudbina talaca

Palestinska militantna grupa Hamas emitovala je danas video-snimak na kojem se vidi troje izraelskih talaca koje grupa drži u Pojasu Gaze i koji pozivaju izraelsku vladu da zaustavi ofanzivu na Pojas Gaze i potrudi se da budu oslobođeni.

Hamas: Mnogo talaca je ubijeno poslednjih dana, udari na Izrael će se proširiti

Portparol palestinske militantne grupe Hamas Abu Obeida izjavio je danas da su "mnogi" izraelski taoci držani u Pojasu Gaze verovatno ubijeni i okrivio Izrael za njihovu sudbinu.

Foto: Printskrin/ X/MANNIEFABIAN

 

IDF likvidirao 9.000 hamasovaca od 24.000 Palestinaca

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je od skoro 24.000 ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze, njih 9.000 pripadalo redovima militantne grupe Hamas.

Foto Tanjug/AP

Galant traži od Palestinaca da spreče Hamas

Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je danas da militantna grupa Hamas pokušava da podrije situaciju na Zapadnoj obali i poručio da Izrael mora da preduzme korake da to spreči jačanjem palestinskih vlasti.

-Hamas pokušava da se poveže između Gaze i Judeje i Samarije i da uzbuni to područje, ističe Galant u saopštenju koje je dostavila njegova kancelarija, koristeći biblijski naziv za Zapadnu obalu, prenosi Tajms of Izrael.

Foto Ariel Hemoni/MoD Izraela

Prema njegovim rečima, izraelska vlada mora to da spreči na svaki način i da se pozabavi pitanjem radnika i novca.

Govoreći o predlogu da se palestinskim radnicima sa Zapadne obale dozvoli povratak u Izrael da rade, uključujući zamrznuta poreska sredstva koja Izrael prikuplja za palestinske vlasti, Galant je rekao da se nada da će vlada prihvatiti stav Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Šin Beta o svemu što je vezano za radnike i novac.

-Reći ću ovo na najjasniji mogući način: jake palestinske vlasti su u najboljem bezbednosnom interesu Izraela, zaključio je izraelski ministar.

 

Žestoke borbe u centralnom delu Gaze

Izraelski tenkovi i avioni pogodili su ciljeve u južnom i centralnom delu Gaze, a u nekim oblastima je došlo do žestokih oružanih borbi.

Komunikacione i internet usluge ne fukcionišu već treći dan, što otežava rad Hitne pomoći koja pokušava da pomogne ljudima u područjima pogođenim borbama.

Foto Tanjug/AP

Borbe su bile koncentrisane u južnom gradu Kan Junis, gde je Hamas saopštio da su njegovi borci pogodili izraelski tenk, kao i u El Bureiju i El Magaziju u centralnoj Gazi, gde je izraelska vojska navela da je ubijeno nekoliko pripadnika Hamasa.

Vojska je, takođe, saopštila da su njene snage uništile nekoliko bacača, koje Hamas koristi za ispaljivanje projektila na Izrael.


Lider Hezbolaha: SAD i Britanija ugrozile plovidbu Crvenim morem

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah izjavio je da su akcije SAD i Velike Britanije protiv jemenskih Huta ugrozile celokupnu plovidbu Crvenim morem.

Foto Facebook USS George H.W. Bush (CVN 77)

On je američke i britanske napade okarakterisao kao „čin gluposti“ i poručio da će Huti nastaviti da gađaju izraelske brodove i brodove koji plove ka izraelskim lukama.

-Ono što je još opasnije jeste činjenica da će ono što su Amerikanci uradili u Crvenom moru naneti štetu celokupnoj plovidbi, čak i brodovima koji ne idu u Palestinu, čak i brodovima koji nisu izraelski i koji nemaju veze sa situacijom jer je more postalo pozorište borbi, projektila, dronova i ratnih brodova, rekao je Nasralah.

 

Izrael uhapsio sestre ubijenog lidera Hamasa

Izraelska vojska uhapsila je dve sestre drugog čoveka Hamasa Saleha el Arurija, koji je ubijen u Bejrutu početkom januara.

-Okupaciona vojska je u subotu uveče uhapsila Dalal i Fatimu Al-Aruri, sestre Saleha el Arurija, nakon što je izvršila pretrese u njihovim domovima u provinciji Ramala i gradu Al-Bireh u centralnom delu Zapadne obale, rekao je Amani Farajneh, medijski koordinator Društva palestinskih zatvorenika za agenciju Anadolija.

Foto Tanjug/AP

Dalal je uhapšena u porodičnoj kući u gradu Arura, severozapadno od Ramale, dok je Fatima uhapšena u svom domu u naselju Al-Šorfa u gradu Bireh, dodao je on.

 

 

 

Gađani polžaji Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je da su njene vazduhoplovne snage gađale položaje Hezbolaha na jugu Libana nakon što je više projektila ispaljeno sa te teritorije na sever Izraela.

Prethodno su izraelski mediji objavili da je Jedna osoba poginula, a druga povređena u protivtenkovskom raketnom napadu na sever Izraela, blizu granice sa Libanom.

Napadi SAD i Velike Britanije na Jemen samo pogoršavaju situaciju

Vojni udari koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija na objekte u Jemenu prete da dodatno pogoršaju situaciju građana te zemlje, navodi se u komentaru ruske ambasade u Jemenu.

„Raketni i bombaški napadi koje su SAD i Velika Britanija izvele u noći 12. januara na brojne objekte u Jemenu prete da dodatno pogoršaju situaciju stanovništva ove zemlje“, navodi se u komentaru ambasade objavljenom Telegramu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su u petak uveče napade na objekte šiitskog pokreta Ansar Alah (Huti) koji podržava Iran, a koji vlada severnim Jemenom, nazivajući to odgovorom na pretnje slobodi plovidbe na Crvenom moru. Član Vrhovnog političkog saveta pokreta, Muhamed Ali el Husi, nazvao je napade terorističkim varvarstvom i namernom i neopravdanom agresijom.

Portparol vojske Huta Jahja Sarija izjavio je da su SAD i Velika Britanija izvele na Jemen 73 napada u kojima je poginulo pet hutskih boraca, a šestoro je ranjeno.

Broj poginuluh Palestinaca raste

Od početka sukoba Izraela i Hamasa, 7. oktobra, u Pojasu Gaze ubijeno je 23.936 Palestinaca, a 60.582 su povređena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

U protekla 24 sata ubijeno je 125 Palestinaca, a 265 ih je povređeno, navodi se u saopštenju.

Sto dana od početka oružanog sukoba između Izraela i Hamasa

Oružani sukobi u Kan Junisu

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, tokom proteklog dana ubile pet operativaca Hamasa, dok su u severnom delu enklave ubijena još četvorica.

Kompanije započele stominutni prekid rada

Više od 150 izraelskih kompanija započelo je stominutni prekid rada u znak solidarnosti sa taocima koji su i dalje zarobljeni u Gazi, nakon 100 dana rata.

I univerziteti i škole širom Izraela istim povodom prave stominutnu pauzu.

Halevi o povratku palestinskih civila raseljenih iz Pojasa Gaze

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi saopštio je da će Izrael razmotriti omogućavanje povratka palestinskih civila raseljenih iz severnog Pojasa Gaze kada bude smatrao da za njih nema opasnosti od borbenih dejstava.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)