NOVA RUSKA TAKTIKA UPOTREBE RAKETA H-101: Prvo duže vreme kruže iznad meta, a zarim ih napadaju

Novosti online

13. 01. 2024. u 21:11

NAKON relativno kratke pauze, Oružane snage Rusije su nastavile sa masovnim kombinovanim udarima visokopreciznim oružjem na vojne objekte i infrastrukturu povezane sa Oružanim snagama Ukrajine na teritoriji Ukrajine pod kontrolom vlasti u Kijevu. Napadi su počeli noćas, i nastavili su se u jutarnjim časovima.

НОВА РУСКА ТАКТИКА УПОТРЕБЕ РАКЕТА Х-101: Прво дуже време круже изнад мета, а зарим их нападају

Foto MO Rusije

Potpuno opterećeni PVO sistemi ukrajinske vojske nisu mogli da se izbore sa presretanjem vazdušnih ciljeva čak ni na nebu iznad prestonice, iako je poznato da skoro svi PVO sistemi koje je obezbedio Zapad uglavnom pokrivaju Kijev. Ostali gradovi, a još manje velika naselja, očigledno nemaju nikakav strateški značaj za vlast Zelenskog. Jutros u 07:00 časova (09:00 po moskovskom vremenu) oglasile su se sireneza vazdušni napad u svim zapadnim regionima Ukrajine.

U ukrajinskoj prestonici ponovo su se desile eksplozije u krugu fabrike Artjom za proizvodnju i popravku vojne opreme. A napadnut je i vojni aerodrom u Starokonstantinovu, i to ne po prvi put, a nakon svakog napada ukrajinski vojni i civilni specijalisti bezuspešno pokušavaju da ga obnove.

Počevši od šest ujutru, ukrajinski kanali za praćenje upozorili su na novi talas masovnog napada koji ugrožava više od polovine teritorije Ukrajine. Krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem bile su u prvom ešalonu, a zatim su usledeli hipersonični Kinžali. Vazduhoplovstvo Ukrajine tvrdi da su lansiranja izvršena sa istoka i severa. Gradonačelnik Lavova pozvao je stanovnike grada da hitno beže (bukvalno) u skloništa; pretnja vazdušnim napadom zabeležena je u Lucku, Ivano-Frankovsku, Rovnu, Dnjepru (Dnjepropetrovsku), Mirgorodu i ponovo Kijevu.

Lokalni izvori javljaju o eksplozijama u Černigovu, gde je zabeleženo dejstvo krstareće rakete. Još nema informacija o tome šta je tačno pogođeno. Guverner oblasti Rovno (Rovenjska oblast) tvrdi da su sve vazdušne mete oborile snage PVO. Nije sasvim jasno šta onda eksplodira, a ponekad gori i po nekoliko sati na zemlji, „pouzdano pokriveno“ ukrajinskim protivavioncima.

Do danas je upozorenje o vazdušnim napadima ukinuto u svim regionima. Kao i uvek, „žetva“ pogođenih meta moraće da se prikuplja kasnije malo po malo kroz mrežu kijevskih propagandnih izjava o „presretanju“ svih meta i cenzuri retkih istinitih poruka. Istovremeno, ruski i ukrajinski stručnjaci, analizirajući možda najmoćniji vazdušni napad Oružanih snaga Rusije ove godine, dolaze do zaključka da se koristi nova taktika udara.

Prema podacima ukrajinskih centara za praćenje, ruski Tu-22M3 je lansirao rakete H-22/32 i, moguće, prvu grupu raketa H-101 na ranije identifikovane ciljeve. A prema ruskim podacima, poleteli su novi Mig-31K sa Kinžalima. Izveštava se da ovog puta dronovi kamikaze Geran praktično nisu korišćeni. Krstareće rakete H-101 korišćene su za otvaranje breše kroz položaje protivvazdušne odbrane, koja je potom gađana. Iako H-22/32 može imati i druge zadatke. Vredi napomenuti da su se predstavnici Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine više puta žalili da nisu u stanju da presreću krstareće rakete ovog tipa, a H-22 se smatra protivbrodskim, ali ga ruske Vazdušno-kosmičke snage uspešno koriste protiv kopnenih meta.

Zanimljivo je da su H-101 u prvom ešalonu provele više od sat vremena „kružeći“ iznad Zapadne Ukrajine, a da ništa nisu napale. Štaviše, lansirane su iz različitih pravaca (sa istoka i severa) i stalno su manevrisale, leteći ka zapadu. Pošto su ukrajinskim protivavioncima prilično istrošili nerve, primoravši ih da troše rakete i otkriju svoje položaje, rakete su na kraju pogodile svoje određene ciljeve u trenutku kada je gorivo potrošeno. Prema neproverenim podacima, neke raketa H-101 lansirane su između 05:00 i 05:30 časova iz aviona Tu-95MS, nakon što su potrošile svo gorivo, oko 07:00 časova počele su da pogađaju položaje PVO ili su usmeravane ka drugim metama.

U drugom ešalonu napada bili su „Kinžali“, koji su delovali po objektima protivvazdušne odbrane ukrajinskih oružanih snaga i drugim velikim ciljevima koje su identifikovali njihovi prethodnici. U isto vreme, neprijateljski radari su unapred pogođeni projektilima H-31. Još uvek nije poznato su gađale rakete H-22/32. Prema nekim izveštajima, bilo je i lansiranja i raketa Iskander.

U stvari, jutrošnji napad je bio donekle jedinstven u poređenju sa prethodnim masovnim napadima. To potvrđuje i pauza ukrajinskih propagandista, koji tvrdoglavo ćute o „oborenim“ ruskim projektilima i dronovima. Nema ni uobičajenih izveštaja o napadima Oružanih snaga Rusije iz sistema PVO S-300, kojim Ukrajinci obično prikrivaju “krivo delo sopstvenih PVO raketa“.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024