NAJVEĆI PROTESTI U POSLERATNOJ ISTORIJI: Poljoprivrednici blokirali Nemačku, haos na sve strane, bezbednosne službe u strahu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 01. 2024. u 08:41

NA drumovima Nemačke će danas biti, kako je najavljeno, na hiljade traktora i poljoprivrednika, a čak i državne službe zbog toga izražavaju zabrinutost i ovaj protest nazivaju najvećim u posleratnoj istoriji. Strahuje se da od ranog jutra gotovo neće biti dela države koji će normalno funkcionisati.

НАЈВЕЋИ ПРОТЕСТИ У ПОСЛЕРАТНОЈ ИСТОРИЈИ: Пољопривредници блокирали Немачку, хаос на све стране, безбедносне службе у страху (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Iks

Kako javlja "Bild", poljoprivrednici koji protestuju već su stigli u Berlin, a osim njih, protestuje i transportna industrija.

I Lajpcig pod blokadom

Protesti poljoprivrednika uticali su na brojne raskrsnice auto-puteva u širem području Lajpciga. Policija je jutros prijavila nerede u Videmaru, Lajpcig-Nordu, Naunhofu, Grimi i Mučenu...

Oko 200 traktora i kamiona kod Branderbuške kapije

Oko 200 traktora i kamiona okupili su se kod Brandenburške kapije u srcu Berlina. Sa istoka bi više traktora i kamiona stiglo do mesta mitinga preko Federalnog auto-puta 1.

U Berlin dolaze i učesnici sa juga zemlje. Prema rečima portparolke, put će biti u pratnji policije.

Hoće da zatvore federalni auto-put

Prema navodima policije, u Severnoj Rajni-Vestfaliji, postoje poremećaji u saobraćaju izazvani protestima, a posebno između Gelderna i Alpa. Poljoprivrednici i vozači kamiona se trenutno sastaju svuda u pokrajini i žele da započnu spore konvoje.

Policija moli poljoprivrednike da ne ometaju zimske službe

Policija u Ludvigzburgu apelovala je na poljoprivrednike koji protestuju da ne ometaju zimske službe kako bi se putevi očistili i posipali.

- U okrugu Boblingen ima posebno mnogo traktora na auto-putu. Vozila zimske službe tamo su ponekad otežana u radu - rekao je portparol policije, prenosi "Blid".

Vozači iznervirani

U Ojtenu u Donjoj Saksoniji blokiran je ceo saobraćajni čvor, a rezultat je bio saobraćajni haos. Neki vozači su pokušali da izbegnu poljoprivrednu mehanizaciju koristeći trotoare ili saobraćajna ostrva. Snalažljivi seljaci su se, sa svoje strane, traktorima sklonili sa puta i blokirali puteve.

Jedan vozač je bio toliko iznerviran da je jednostavno parkirao auto na putu na ivici raskrsnice i otišao do svog radnog mesta.

Blokiran ulaz na auto-put na A4

U videu na mreži Iks (bivši Tviter), podeljeni su snimci kakva je situacija na izlazu sa auto-puta Pulsnic (A4) u Saksoniji. Stotine farmera blokiraju - ništa više ne funkcioniše!

Zašto se protestuje?

Paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u nemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade, koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je "rupa" od 17 milijardi evra za brojne subvencije.

- Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Poslednjih godina samo smo postali robovi birokratije - poručio je poljoprivrednik i vođa sastanka Robert Ilihman.

Zabrinute i bezbednosne službe

Zbog moguće eskalacije ovih protesta poljoprivrednika i njihove radikalizacije zabrinute su i bezbednosne službe.

- Ovo je opasno, trenutno smo zabrinuti da će protesti zaživeti sami po sebi. Biće veoma masovni danas, verovatno najveći protest u posleratnoj istoriji - istakao je službenik državne bezbednosti "Bild".

Staće skoro cela Nemačka

Danas se gotovo u celoj Nemačkoj očekuje pravi saobraćajni kolaps, pogotovo jer će biti blokirani auto-putevi širom zemlje. Policija i vlasti očekuju ozbiljne prekide u saobraćaju. Ministarstvo saobraćaja Brandenburga, na primer, strahuje od poremećaja u isporuci robe.

"Bild" je podelio mapu sa gradovima i auto-putevima čije se blokade usled protesta poljoprivrednika najavljuju, a spisak je dugačak.

Iako je vlada semafora u Berlinu već u velikoj meri poništila svoje planirane rezove u poljoprivrednom sektoru, farmeri nisu zadovoljni. Samo u Saksoniji, poljoprivrednici koji protestuju žele da zatvore oko 95 odsto svih auto-puteva.

Okupljanje nezadovoljnih paora počelo je još sinoć u Berlinu, Emslandu, Saksoniji.

Na nekim snimcima vidi se kako policija pokušava da vozilima blokira put traktora, ali ovi skreću sa puta, i točkovima prečnika skoro dva metra lako preko njiva i kanala zaobilaze policijske blokade.

Protesti tinjali prošle nedelje

Podsećamo, grupa poljoprivrednika je svojim vozilima u četvrtak prošle nedelje posle podne blokirala pristanište trajekta u Šluetsielu na Severnom moru, nakon čega se trajekt na kojem se nalazio savezni ministar privrede Habek (Zeleni) morao vratiti na ostrvo Halig Hoge na kojem je ministar proveo praznike.

(Bild)

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave