STRAH OD ŠIRENJA SUKOBA NA LIBAN: Francuski predsednik Makron pozvao na smirivanje situacije na Bliskom istoku

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron pozvao je na izbegavanje bilo kakvog ponašanja koje može da dovede do eskalacije u ratu na Bliskom istoku, naročito u Libanu.

СТРАХ ОД ШИРЕЊА СУКОБА НА ЛИБАН: Француски председник Макрон позвао на смиривање ситуације на Блиском истоку

Foto: Goran Čvorović

Makron je reagovao posle stradanja drugog u rangu vođe Hamasa Saleha el Arurija u predgrađu Bejruta udarima za koje se smatra da dolaze iz Izraela. Makron je o tome telefonom razgovarao sa izraelskim ministrom iz ratne vlade Benijem Gancom.

Emanuel Makron je izjavio da će Francuska nastaviti da šalje poruke svim akterima koji su direktno ili indirektno umešani u sukobe u ovoj zoni. Uz ponovljenu podršku privrženosti vezanu za bezbednost Izraela, iz Jelisejske palate su istovremeno izrazili i veliku zabrinutost zbog ogromnog broja stradalih civila i izuzetno teške humanitarne situacije u Gazi. Makron je naglasio imperativ zaštite civila, hitnost slanja neophodne pomoći i stvaranja održivog prekida vatre. Francuska je istakla i apsolutni prioritet oslobađanja preostalih talaca.

Francuska ima poseban odnos prema Libanu koji je nekada bio protektorat pod upravom zvaničnog Pariza. Duga je istorija koja vezuje dve zemlje. Francuska je bila svojevrsni čuvar hrišćanstva u ovom delu sveta, dok se Napoleon Treći 1860. godine izborio za specijalni status Libanske gore unutar Otomanskog carstva. Liban je od Francuske stekao nezavisnost tokom Drugog svetskog rata, ali su tesne veze ostale, od jezika i kulture, do privrede i diplomatije. Francuska je sa svojim vojnicima među najzastupljenijima u mirovnim operacijama UN u zemlji kedra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?