SERIJA OLUJA RAZARA KONTINENT: Ima mrtvih, poplave, vetar koji nosi delove kuća, sneg, rekordno niske temperature (VIDEO)

Novosti online

03. 01. 2024. u 18:43

DELOVI severozapadne Evrope suočavaju se sa posledicama najnovije u nizu atlantskih oluja, koje su donele kišu ili sneg na već zasićeno tlo, dok severna Skandinavija doživljava ekstremno hladno vreme.

СЕРИЈА ОЛУЈА РАЗАРА КОНТИНЕНТ: Има мртвих, поплаве, ветар који носи делове кућа, снег, рекордно ниске температуре (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Na severu Francuske, spasilački timovi pomogli su u evakuaciji stanovnika iz poplavljenih domova u gradu Arke, u departmanu Pa de Kale, regionu koji je poplavljen po drugi put u dva meseca posle jake kiše. Za nekoliko sati očekuje se još 20-40 milimetara kiše, a crveno upozorenje ukazuje da je reka Aa blizu izlivanja.

Trajekt koji putuje iz Norveške za Dansku sa oko 900 putnika nije mogao da pristane u Kopenhagen zbog oluje i čeka da vetar utihne, ali to se možda neće dogoditi pre četvrtka ujutro, saopštila je brodarska kompanija DFDS.

U Norveškoj, južni grad Kristijansand najavio je zatvaranje škola i ukidanje javnih autobusa zbog velikog snega. Ista oluja, nazvana Henk sa obe strane Severnog mora, donela je oluje i jaku kišu u delove Engleske i Velsa u utorak, uzrokujući nestanke struje, prekide na železnici i velike zatvaranje puteva zbog poplava.

IMA MRTVIH, SUROVO NISKE TEMPERATURE

Drveće je palo na puteve i železničke pruge i poginuo je jedan motociklista u jugozapadnoj Engleskoj.

Jedna 59-godišnja žena umrla je u utorak u belgijskoj pokrajini Istočna Flandrija nakon što ju je udarila ograda koja je odnesena tokom obilnih kiša u toj zemlji, izjavila je u sredu lokalna guvernerka Karina Van Koter.

Arktičko selo Kvikjok zabeležilo je noćnu temperaturu od -43,6 stepeni Celzijusa, najnižu zabeleženu januaru u Švedskoj u poslednjih 25 godina, saopštila je Švedska meteorološka agencija.

U Laponiji, na severu Finske, žena je nestala u mećavi dok je skijala u utorak, a kasnije je pronađena mrtva u lavini. Potraga za njenim detetom nastavljena je u sredu, saopštila je finska policija.

index.hr

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)