PLAN U TRI FAZE: Predstavljeno rešenje za kraj rata Izraela i Hamasa

Novosti online

24. 12. 2023. u 18:05

EGIPATSKI zvaničnici sastavili su plan za zaustavljanje borbi između Izraela i Hamasa u tri faze, objavila je arapska televizija Ašark, pozivajući na neimenovane izvore.

ПЛАН У ТРИ ФАЗЕ: Представљено решење за крај рата Израела и Хамаса

Foto IDF

Inicijativa je navodno pokrenuta na razgovorima održanim ranije ove nedelje u Kairu između egipatskih zvaničnika i delegacije Hamasa.

Prva faza uključuje prekid vatre od najmanje dve nedelje tokom kojeg bi Hamas oslobodio 40 izraelskih talaca, dok bi Izrael, zauzvrat, pustio 120 Palestinaca iz svojih zatvora uz prekid neprijateljstava i dotok humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Tokom druge faze predloženi su razgovori unutar palestinskog tabora kako bi se formirala palestinska tehnokratska vlada koja bi upravljala Gazom i Zapadnom obalom.

Treća faza navodno predviđa potpuni prekid vatre i sveobuhvatni dogovor o oslobađanju svih izraelskih vojnika koje drže Hamas i druge palestinske militantne grupe, u zamenu za oslobađanje palestinskih zarobljenika koji se nalaze u Izraelu.

O egipatskom predlogu će navodno raspravljati političko krilo Hamasa u Kataru, prenela je TV Ašark. Ranije ove nedelje, predstavnici Hamasa posetili su Kairo gde su razgovarali sa egipatskim zvaničnicima.

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)