ALBANIJA BI I IZBEGLICE I PARE: U Rim u goste premijerki Meloni stigli Riši Sunak, Edi Rama i Ilon Mask (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

18. 12. 2023. u 17:36

U parku Kastela Sant Anđelo u Rimu, u prostoru specijalno postavljenom uoči Božića pod imenom "Atreja" premijerka Italije Đorđa Meloni čitavog dana u subotu primala je goste iz sveta, pristigli su Riši Sunak, albanski kolega lider Edi Rama i najbogatiji čovek sveta Ilon Mask sa jednim od sinčića na ramenima i porukom Italiji "pravite decu".

АЛБАНИЈА БИ И ИЗБЕГЛИЦЕ И ПАРЕ: У Рим у госте премијерки Мелони стигли Риши Сунак, Еди Рама и Илон Маск (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak je najpre razgovarao sa italijanskom premijerkom Meloni u Palati Kiđi, gde je konstatovano da su odnosi između Rima i Londona sve čvršći. Sledeće teme su bile pitanje rešavanja problema sa izbeglicama, ekonomija kao i ona vezana za odbranu.

Po pitanju izbeglica premijerka je razgovarala i sa albanskim premijerom Edi Ramom i o Sporazumu Albanije i Italije o izgradnji dva centra za migrante i njegovom privremenim suspendovanju od strane Ustavnog suda Albanije. Rama je podvukao da nema ničega protivustavnog, sa nadom da će se to pitanje veoma brzo deblokirati.

U popodnevnim satima na slavlju partije desnice Đorđe Meloni Italijanska braća učestvovala su oba lidera, a pre toga na sceni se pojavio najbogatiji čovek sveta Ilon Mask sa sinčićem na leđima. Vidno raspoložen Mask je govorio o više tema "ja sam ambijentalista, ali ne možemo demonizvati benzin i gas u kratkom vremenu, preterujemo kao da možemo nešto brzo promeniti u vezi sa klimatskim promenama".

Foto: Tanjug/AP

Potom je Mask pohvalio Italiju kako je zgodno mesto za investicije, ali je upozorio na veliki rizak od pada nataliteta, kao i neke druge industrijalizovane zemlje: "Italijani, pravite decu jer će bez njih nestati vaša kultura". Na njegovoj listi upozorenja su i Japan i Francuska.

- Migracija ne može razrešiti demografski problem, nestaće vaša kultura. Dobro je došla ona migracija koja hoće da radi, ali ne ona ilegalna - poručuje Mask.

Sa iste pozornice obratio se abanski lider Rama sa porukom da je imao zahteve i od drugih zemalja EU za gradnju centara na tlu njegove zemlje, ne pomenuvši imena zemalja, ali "to su zemlje rođaci ali ne braća kao Italija".

Foto: Tanjug/AP

U takvom je tonu protekla fešta partije desnice italijanske premijerke, gde je bio prisutan vrh partije odnosno oni koji su je i osnovali. "Atreja" je simbol te partije od 1988.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?