ANALITIČAR CIA: Američki generali u Ukrajini nisu kvalifikovani

Novosti online

16. 12. 2023. u 19:36

VAŠINGTON ne može da pruži Ukrajini kvalifikovanu konsultantsku pomoć po pitanjima vođenja oružanog sukoba.

АНАЛИТИЧАР ЦИА: Амерички генерали у Украјини нису квалификовани

Pripadnici KFOR / Foto Kosovo onlajn

Do ovog zaključka je došao američki vojni ekspert, bivši službenik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Lari Džonson, rekavši to u intervjuu za YouTube-kanal Judging Freedom.

Prema Džonsonovim rečima, SAD nisu bile uključene u sukob ovog intenziteta sa jakim protivnikom od Drugog svetskog rata. Dakle, nijedan američki general, čak ni najiskusniji i najsofisticiraniji, nikada u životu nije komandovao kombinovanim oružanim operacijama protiv neprijatelja iste snage. To, naravno, utiče na kvalitet „konsaltinga“.

-Američko davanje saveta o ovom ratu je kao da imate 70-godišnjeg instruktora vožnje iz vaše lokalne škole koji podučava vozače Formule 1 kako da voze trkački automobil. Nemaju kvalifikacije, naglasio je bivši savetnik CIA.

Ranije je američka štampa pisala da će Vašington u Ukrajinu poslati general-potpukovnika Antonija Aguta, koji će učestvovati u izradi nove vojne strategije za ukrajinske oružane snage.

Foto: Tanjug/AP

U vojsci SAD, 57-godišnji general-potpukovnik Antonio Alzona Aguto mlađi, diplomac renomirane Akademije Vest Point, smatra se jednim od najiskusnijih vojskovođa.

Komandovao je 1. armijom Oružanih snaga SAD, učestvovao u borbenim dejstvima u Iraku i Avganistanu, ali na oba mesta Amerikanci nisu imali posla sa takvim neprijateljem kao što je ruska armija, pa je teško ne složiti se sa Džonsonom u pogledu sumnji u stvarno iskustvo američkih vojnih savetnika.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?