SIJARTO JASAN: Mora postojati jasna razlika između izbeglica i ilegalnih migranata

Tanjug

13. 12. 2023. u 19:56

MEĐUNARODNA zajednica treba jasno da stavi do znanja da postoji nedvosmislena razlika između izbeglica i ilegalnih migranata i da se ponaša u skladu sa tim, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Ženevi.

СИЈАРТО ЈАСАН: Мора постојати јасна разлика између избеглица и илегалних миграната

FOTO: AP/Tanjug

Sijarto je na plenarnoj sednici Globalnog foruma za izbeglice rekao da je Mađarska pod dvostrukim pritiskom, sa istoka zbog rata u Ukrajini i sa juga zbog ozbiljnog izazova zaštite spoljne granice EU iz pravca trenutno najprometnije rute migracije sa Zapadnog Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je MTI.

Međunarodno pravo jasno navodi da ljudi koji su primorani da napuste zemlju imaju pravo da privremeno ostanu u prvoj bezbednoj zemlji u koju uđu, ali nemaju pravo da pređu kroz nekoliko sigurnih zemalja kako bi stigli na odredište po svom izboru, rekao je on.

- Treba napustiti licemerje i jasno reći da postoji nedvosmislena razlika između izbeglica i ilegalnih migranata -  istakao je Sijarto.

Oni koji pobegnu od rata i stignu u prvu bezbednu zemlju moraju se smatrati tamo izbeglicama koje imaju pravo da privremeno ostanu, ali oni koji pređu niz sigurnih zemalja moraju se smatrati ilegalnim migrantima i moraju biti zaustavljeni, rekao je on.

Sijarto je na skupu čiji je koorganizator UNHCR, istakao Mađarsku kao najbolji primer poštovanja međunarodnog prava u tom pogledu.

Mađarska prihvata sve izbeglice, što najbolje ilustruje više od milion izbeglica koje su stigle iz susedne Ukrajine od početka tamošnjeg rata, rekao je on.

Te izbeglice su dobile pristup svim neophodnim službama i jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, a više od 1.500 mađarskih škola i vrtiĆa prima izbegličku decu, dodao je on.

Istovremeno, vlasti ulažu sve moguće napore da zaustave ilegalne migrante, sa 275.000 registrovanih pokušaja ilegalnog ulaska na granicu prošle godine i skoro 200.000 ove godine, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)