TUSK ZBLIŽAVA VARŠAVU SA BRISELOM: Novi premijer Poljske najavio promene u vladavini, obećao angažovanje za pomoć Ukrajini

A.Vojinović

13. 12. 2023. u 07:00

PRIORITET nove koalicione vlade Poljske na čelu sa novoizabranim premijerom Donaldom Tuskom biće ubeđivanje svetskih lidera da pomoć Ukrajini mora da se nastavi. Tu poruku je u prvom govoru u poljskom parlamentu poslao upravo Tusk, čime je nagovestio zaokret u spoljnoj politici države koja je zategla odnose i sa Kijevom. Varnice između suseda razbuktale su se pošto je Varšava, uprkos EU, produžila zabranu za uvoz ukrajinskog žita, da bi ubrzo rampu za slanje oružja Kijevu spustio doskorašnji premijer Mateuš Moravjecki.

ТУСК ЗБЛИЖАВА ВАРШАВУ СА БРИСЕЛОМ: Нови премијер Пољске најавио промене у владавини, обећао ангажовање за помоћ Украјини

Tanjug

- Za mene je bolno kada čujem kako ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mora da nastavlja da pokušava da ubedi svetske lidere da nastave da podržavaju borbu Ukrajine protiv ruske agresije - rekao je Tusk.

Tusk je bio premijer Poljske i između 2007. i 2014, a zatim predsednik Evropskog saveta do kraja 2019. godine. Na oktobarskim izborima njegova koalicija je osvojila većinu poslaničkih mesta, uz rekordnu izlaznost. Koaliciju čine tri stranke - Građanska koalicija, Treći put i Levica.

Lider Građanske platforme, Tusk je u parlamentu poručio da će Poljska postići lidersku poziciju u Evropi i biti snažan deo NATO. Bivši visoki zvaničnik EU je obećao i da će poboljšati odnose između Varšave i Brisela i odblokirati milijarde evra namenjenih Poljskoj, zamrznute zbog zabrinutosti Unije u vezi sa sprovođenjem vladavine prava u ovoj državi.

Dolaskom Tuska je stavljena i tačka na osmogodišnju vladavinu desničarske stranke Zakon i pravda (PiS) koja je dugo bila na meti kritika i razmimoilazila se sa EU. Tusk je obećavao da će poništiti efekte vladavine PiS-a, obavezavši se da će obnoviti nezavisnost pravosuđa, za koju kaže da je sistematski podrivano pod palicom prethodnika.

- Radimo na nizu mera koje će obnoviti vladavinu prava. Sudska odluka iz 2020. koja je zabranila abortus u skoro svim slučajevima, takođe će biti poništena, dok će zaštita LGBT osoba biti ojačana - zaključio je on.

Kačinjski: Nemački agent

PREDSEDNIK desničarske stranke Zakon i pravda (PiS) Jaroslav Kačinjski posle rezultata izbora u oktobru pozdravio je demokratiju u zemlji, iako je za pad vlade okrivio široku kampanju klevetanja stranke. Međutim, pošto je Tusk izabran, Kačinjski je upao na podijum u parlamentu, optužujući novog premijera da je "nemački agent".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!