AMERIČKI MEDIJI – ZAŠTO JE PROPALA KONTRAOFANIZVA KIJEVA: SAD i Britanija napravile plan ukrajinske ofanzive koristeći društvene igre

Novosti online

04. 12. 2023. u 17:57

SJEDINjENE Američke Države i Britanija pomogle su Ukrajini da napravi plan kontraofanzive uz pomoć serije vojno-taktičkih igara, prenosi Vašington post, pozivajući se na razgovore sa više od 30 visokih zvaničnika iz Ukrajine, SAD i evropskih zemalja.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ – ЗАШТО ЈЕ ПРОПАЛА КОНТРАОФАНИЗВА КИЈЕВА: САД и Британија направиле план украјинске офанзиве користећи друштвене игре

Foto Tanjug/AP

Prema pisanju lista, američka, britanska i ukrajinska vojska održale su osam vojno-taktičkih društvenih igara u prvim mesecima 2023. godine u bazi američke vojske u Visbadenu (Nemačka).

Planeri su vežbe izveli koristeći specijalizovani softver za ratne igre i tablice Eksel, a ponekad su jednostavno pomerali figure na mapi, navodi list.

Visoki zvaničnici, uključujući generala Marka Milija, tada šefa Zajedničkog štaba američkih snaga, i general-pukovnika Aleksandra Sirskog, komandanta ukrajinskih kopnenih snaga, prisustvovali su jednom broju simulacija i bili su upoznati sa rezultatima.

Prema rečima sagovornika lista, uprkos zajedničkom planu kampanje, strane se nisu slagale oko strategije, taktike i rokova realizacije. Konkretno, američka vojska je zagovarala ciljanu ofanzivu ukrajinskih snaga duž južne ose i smatrala je da je mehanizovani frontalni napad na ruske linije izvodljiv sa trupama i oružjem koje je posedovala Ukrajina. Pentagon je takođe želeo da ofanziva počne sredinom aprila, piše list.

Ukrajinska vojska od 4. juna preduzima neuspešne pokušaje da krene u kontraofanzivu. Kako je 5. oktobra rekao ruski predsednik Vladimir Putin, Kijev je za četiri meseca izgubio preko 90.000 ljudi i više od 550 tenkova. Ruska strana je više puta isticala da kontraofanziva nije donela značajnije rezultate.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)