BUDŽET BI MOGAO DA "SRUŠI" ŠOLCA : Ako se ne nađe rešenje za manjak u federalnoj kasi, "Semafor koalicija" ulazi u probleme

I. Stanojević

04. 12. 2023. u 16:55

NEMAČKA se našla u nebranom grožđu zbog rupe u budžetu za iduću godinu, a posledica bi mogala da bude i pad vlade u Berlinu. Ako se ne nađe rešenje za manjak u federalnoj kasi i ne uspostavi zakonski mehanizam kojim će se prevazići činjenica da Bundestag nije usvojio zakon o finasiranju države za iduću godinu, "Semafor koalicija" Olafa Šolca, moraće da prizna poraz. Da bi to izbegao, nemački kancelar, kome gori pod nogama, naložio je vicekancelaru i ministru ekonomije Robertu Habeku da odustane od planiranog puta u Dubai, na Samit o klimi KOP28.

БУЏЕТ БИ МОГАО ДА СРУШИ ШОЛЦА : Ако се не нађе решење за мањак у федералној каси, Семафор коалиција улази у проблеме

Tanjug

Šolc se nada da bi ovih dana, ipak, mogao da se sačini nacrt zakona o saveznoj kasi o kome bi se naredne nedelje izjasnio Bundestag, u minut do 12, uoči poduže božićne pauze. Druga opcija bi mogao bi, prema pisanju portala Dojče vele, da bude kasniji dogovor koji bi značio hitno privremeno odobrenje za novi budžet i odgovarajuću parlamentarnu kontrolu početkom 2024. godine.

Manjak u saveznom budžetu pojavio se pošto je Ustavni sud presudio da je neustavan pokušaj da se novac namenjen pandemiji virusa korona, preusmeri u ekološku kasu. Tri vodeća pregovarača, Habek, koji procenjuje da rupa u budžetu iznosi oko 17 milijardi evra, Šolc kao socijaldemokrata, i ministar finansija Kristijan Lindner, predvodnik liberala, grozničavo rade na nacrtu budžeta. "Veoma sam optimista da smo na dobrom putu da postignemo sporazum", rekao je Habek.

Od pre nekoliko godine u Nemačkoj postoji takozvana "kočnica duga" koja zahteva od saveznih i pokrajinskih vlada da ne prave nova zaduženja za godišnje budžete. Ovo pravilo može da se suspenduje ako se dokaže da je zaduživanje neophodno za rešavanje vanrednih situacija. Pandemija kovida primorala je vladu da proglasi vanredno stanje i da uzajmi velike sume novca. Problem je nastao kad je vlada pokušala da prebaci oko 60 milijardi neiskorišćenih evra, uzetih kao kredit 2021. zbog korone, i plasira ih u višegodišnje klimatske i infrastrukturne projekte.

Teško do dila

Ministar finansija Lindner, koji predstavlja fiskalno najkonzervativniju stranku u koaliciji, protivi se proglašenju još jednog vanrednog stanja, jer nema dovoljno osnova za to, a smatra i da je trošenje 45 odsto budžeta na socijalno osiguranje previše. Zeleni tvrde da su subvencije za fosilna goriva ekološki kontraproduktivne. Vodeće socijaldemokrate se, pak, protive smanjenju socijalnog osiguranja, što sugeriše da će dil veoma teško biti postignut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)