FON DER LAJENOVA ZABRINUTA: Odbrambena strategija EU treba da uključi Ukrajinu

Tanjug

30. 11. 2023. u 14:59

EVROPSKA unija bi trebala da uzme u obzir vojne potrebe Ukrajine u budućoj strategiji evropske industrije odbrane, izjavila je danas predsednica Komisije EU Ursula fon der Lajen na godišnjoj konferenciji Evropske odbrambene agencije.

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА ЗАБРИНУТА: Одбрамбена стратегија ЕУ треба да укључи Украјину

FOTO: AP/Tanjug

- Naša strategija može da bude potpuna samo ukoliko uzme u obzir potrebe Ukrajine i njene industrijske kapacitete - rekla je Fon der Lajenova, dodajući da Ukrajina treba da bude integrisana u odbrambene programe Evropske unije, kako bi joj se pružila neophodna pomoć zbog sukoba sa Rusijom.

Prema rečima Ursule fon der Lajen, prvi korak ka tome jeste uključivanje Ukrajine u proces konsultacija o Industrijskoj strategiji.

- Ovo bi trebalo da dovede do integracije Ukrajine u neke od naših odbrambenih programa, uz saglasnost evropskog Parlamenta i Saveta, gde je to potrebno - rekla je Fon der Lajenova i najavila da Evropska komisija nastoji da početkom sledeće godine predloži svoj evropski odbrambeni industrijski program, kao i da će razmotriti načine za njeno finansiranje.

- U okviru toga, Komisija će pokušati da vidi kako da finansijski investitori uvide da industrija odbrane može da doprinese evropskoj bezbednosti - rekla je Fon der Lajenova.

Industrija odbrane EU nastoji da sledeće godine ispuni svoj cilj povećanja proizvodnog kapaciteta municije na milion metaka godišnje, dodala je ona.

Taj cilj odvojen je od plana EU da obezbedi milion artiljerijskih granata i projektila Ukrajini za godinu dana, za koji su nemački ministar odbrane Boris Pistorijus i drugi zvaničnici rekli da Unija verovatno neće uspeti da ostvari.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)