"OEBS JE U JADNOM STANJU" Lavrov: Moldavija sledeća žrtva u hibridnom ratu Zapada protiv Rusije

Novosti online

30. 11. 2023. u 13:13

ORGANIZACIJA za evropsku bezbednost i saradnju se danas nalazi u jadnom stanju, perspektive su nejasne, izjavio je šef diplomatije Rusije na plenarnoj sednici OEBS-a u Skoplju.

ОЕБС ЈЕ У ЈАДНОМ СТАЊУ Лавров: Молдавија следећа жртва у хибридном рату Запада против Русије

Foto: AP

- Kroz nešto više od godinu dana, Helsinški završni akt će navršiti 50 godina. S tim u vezi, sa žaljenjem možemo da kažemo da OEBS ovu godišnjicu dočekuje u žalosnom stanju, i perspektive su mu nejasne - rekao je ruski ministar.

On je istakao da je Moldavija sledeća žrtva u hibridnom ratu Zapada protiv Rusije.

Prethodno se šef ruske diplomatije sastao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom. Uoči sastanka, koji je bio zatvoren za medije, ministri su se prijateljski pozdravili.

Lavrov se prethodno sastao i sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom.

Savet ministara spoljnih poslova OEBS-a održava se u sportskom centru „Boris Trajkovski“ u Skoplju i podrazumeva tri plenarne sednice. Poseta Skoplju je prvo putovanje Lavrova u Evropu od početka sukoba u Ukrajini, ako se ne računaju njegove posete Belorusiji i Turskoj. Zbog njegovog učešća na samitu OEBS u Severnoj Makedoniji, događaj bojkotuju ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije.

Sednica Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji uključuje 57 zemalja, održava se 30. novembra i 1. decembra. Očekuje se da će učesnici razgovarati o bezbednosnim pitanjima na kontinentu usred aktuelnog ukrajinskog sukoba, kao i o pitanju izbora sledećeg predsednika organizacije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NATO SPREMA 100.000 VOJNIKA ZA RAT SA RUSIJOM: Direktan sukob moguć ako se pređe jedna od  dve crvene linije