NEBENZJA: Zapad smatra Palestince ljudima druge klase – to je glavni problem

Novosti online

29. 11. 2023. u 20:51

ZAPAD ne zanima zaštita interesa Palestinaca, on ih smatra ljudima druge klase, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku.

НЕБЕНЗЈА: Запад сматра Палестинце људима друге класе – то је главни проблем

Foto: AP Photo/Richard Drew

On je dodao da je to glavni uzrok problema sa kojima se SB suočava prilikom iznalaženja rešenja.

Ruski predstavnik je pored toga primetio da razlika u odnosu Zapada prema palestinsko-izraelskom i ukrajinskom sukobu svedoči o dvostrukim standardima.

- Dvostruki standardi Zapada su bili primetni i u situaciji sa migracionom krizom u Evropskoj uniji. Dok su ukrajinskim izbeglicama date sve moguće povlastice i olakšice na osnovu toga što su navodno, navikli na takav način života u domovini, izbeglice iz Afrike i bliskoistočnih zemalja drže u kampovima u nehumanim uslovima - naglasio je diplomata.

Prema njegovim rečima, bez dugoročnog rešenja palestinskog problema nemoguće je osigurati bezbednost Izraela, Rusija radi u tom pravcu.

Diplomata je kao primer naveo nedavni susret šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa članovima delegacije komiteta Lige arapskih država i Organizacije za islamsku saradnju.

Nebenzja je takođe istakao da Rusija smatra da bi jedna od varijanti realizacije odredaba bliskoistočne rezolucije SB UN mogla da bude proširenje uloge Organa UN za nadzor ispunjenja uslova primirja.

Diplomata je poručio da Moskva zahteva od generalnog sekretara UN da razmotri ovu opciju ili predloži alternativnu.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja