"ZOMBI VLADA" NA 14 DANA: Šta se dešava ako Moravjecki ne uspe

Novosti onlajn

28. 11. 2023. u 08:55

POLjSKI predsednik Andžej Duda zvanično je u ponedeljak imenovao aktuelnog premijera Mateuša Moravjeckog (PiS) za mandatara nove vlade. Iako je premijer već predstavio ministarska rešenja, predviđa se da će vlada imati rok od 14 dana.

ЗОМБИ ВЛАДА НА 14 ДАНА: Шта се дешава ако Моравјецки не успе

Mateuš Moravjecki / Foto AP

Naime, Moravjecki i njegova stranka Pravo i pravda (PiS) izgubili su na opštim izborima 15. oktobra od koalicije opozicionih partija na čelu sa Donaldom Tuskom. Iako je PiS najveća grupacija u novom sazivu parlamenta sa 191 poslanikom, opozicione stranke imaju ukupno 248 poslanika, što je sasvim dovoljno za formiranje vlade.

Ipak, predsednik Poljske, koji je simpatičan PiS-u, insistirao je da se Moravjeckom pruži prilika da pokuša da formira vladu.

- Ispunjavamo ustavni običaj tako što imenujemo vladu koja predstavlja grupu koja je pobedila na parlamentarnim izborima. Sa radošću gledam u premijera i ministre - rekao je Duda tokom ceremonije u ponedeljak.

Međutim, predsednici gornjeg i donjeg doma parlamenta, koji se nisu ni pojavili na svečanosti, pokazali su da je Dudino imenovanje zapravo farsa.

Nakon formiranja vlade, Moravjecki ima dve nedelje da pokuša da dobije poverenje parlamenta za program vlade. Ako to ne uspe, onda će parlament moći da izabere kandidata za premijera, ulogu koja će najverovatnije pripasti Donaldu Tusku.

- Vlada premijera Donalda Tuska, što se tiče strukture, 100 odsto je završena - rekao je jedan od članova Tuskove Građanske koalicije.

BONUS VIDEO: ŽIČANA OGRADA IZMEĐU POLjSKE I RUSIJE - Poljaci se plaše novog talasa migranata

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!