BAKLJE U PARLAMENTU U TIRANI! : Rama se ne vidi od dima, Berišu i zeta terete za korupciju. Izbačeni se vraćaju kroz prozor

I. Stanojević

23. 11. 2023. u 16:44

VRI u albanskom parlamentu, gde je aktiviran čitav niz rekvizita uobičajen za proteste na ulicama. U Tirani, međutim, baklje sevaju iz poslaničkih klupa, barikade se grade od stolica, dok je ispred ispred govornice dim, toliko gust, da se premijer Edi Rama, dok govori, jedva vidi.

БАКЉЕ У ПАРЛАМЕНТУ У ТИРАНИ! : Рама се не види од дима, Беришу и зета терете за корупцију. Избачени се враћају кроз прозор

Foto: AP Photo/Hektor Pustina

Okidač za nezapamćenu eksplozivnu atmosferu bile su istrage o korupciji protiv bivšeg premijera Saljija Beriše, i njegovog zeta, kao i raspad njegove Demokratske partije, inače najveće albanske opozicione stranke. Neviđena bura odigrava se tokom rasprave o budžetu za 2024. godinu, ali slični incidenti, ponavljaju se već nedeljama. Poslanici bacaju dimne bombe, tuku se, a kad ih izbace iz skupštine, vraćaju se - kroz prozor!

Za haos su, ocenjuju mediji, odgovorni Berišini poslanici, dok on sam kaže da je "cilj parlamentarne blokade vratiti opoziciji ustavna prava, koja je u parlamentu prekršila većinska Socijalistička partija premijera Edija Rame". Krajem oktobra, Berišu i njegovog zeta albanska Specijalna istražna jedinica za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) optužila je, inače, za "pasivnu komunalnu korupciju", zbog navodnih nezakonitih dogovora tokom privatizacije terena za trening sportskog kluba u prestonici. Na nekadašnjim sportskim terenima, u međuvremenu, nikle su višespratnice.

Zet bivšeg premijera uhapšen je u oktobru, a Beriši je, zbog poslaničkog imuniteta, naloženo da se dvaput mesečno javlja vlastima. Beriša, kome je zabranjeno i da napusti zemlju, tvrdi da su nalozi SPAK protivustavni, pa se dva puta nije javio nadležnima. Umesto toga, pozvao je na proteste u parlamentu. Njegovi protivnici, unutar stranke, tvrde da koristi partiju za sopstvene interese, odnosno, štiti porodičnu imovinu od istraga SPAK.

Fatos Tarifa, profesor sociologije i međunarodnih odnosa na Univerzitetu "Njujork" u Tirani, smatra da je "jedino rešenje za Demokratsku partiju da se reši Beriše". Ljutfi Derviši, politikolog i bivši direktor albanskog ogranka organizacije "Transparensi internešenal", poručuje, međutim, da "parlament ne funkcioniše zbog bahatosti i namernog ignorisanja Ustava Socijalističke partije, koja ima većinu".

Neobavešteni oko migranata

POLITIKOLOG Derviši primećuje da u Tirani nema dogovaranja oko kontroverznih odluka, podsećajući da je "nedavno sa Rimom postignut sporazum da se u Albaniji uspostave dva azilantska centra za smeštaj hiljada migranata, a da su ostali političari bili potpuno neobavešteni o tom sporazumu". Ministar unutrašnjih poslova Taulant Balja kaže da Albanija, osim italijanskog, neće formirati druge prihvatne centre, a Rama poseban odnos s Rimom sažima u rečenici: "Italija zove, Albanija odgovara."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)