SINAGOGA U JEREVANU NAPADNUTA DVA PUTA: Jermenska teroristička grupa preti jednom od najvećih jevrejskih pokreta u SAD i Evropi

Novosti online

23. 11. 2023. u 15:55

Dana 15. novembra u Jerevanu je zapaljena jedina sinagoga u Jermeniji. Ovo je drugi slučaj u svetu paljenja jevrejske bogomolje od početka eskalacije arapsko-izraelskog sukoba, a prvi izvan Bliskog istoka (prethodni slučaj paljenja sinagoge bio je u Tunisu 18. oktobra).

СИНАГОГА У ЈЕРЕВАНУ НАПАДНУТА ДВА ПУТА: Јерменска терористичка група прети једном од највећих јеврејских покрета у САД и Европи

Foto: Novosti

"Podmetanje požara u Jerevanu bio je drugi napad na jedinu jevrejsku bogomolju u Jermeniji u protekla dva meseca. Prvi se dogodio 3. oktobra, 4 dana pre invazije Hamasa na južni Izrael.

Odgovornost za oba napada preuzela je grupa koja koristi ime ASALA_ Young i tvrdi da je naslednica istorijske terorističke organizacije ASALA (Jermenska tajna armija za oslobođenje Jermenije).

Prema izraelskom istraživačkom centru Ministarstva za pitanja dijaspore, grupa je omladinsko krilo organizacije ASALA. Od svog osnivanja u Libanu 1975. godine, organizacija je izvela više od 80 terorističkih napada i sabotaža, uglavnom protiv turskih zvaničnika i ciljeva u Evropi, na Bliskom istoku i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: Novosti

U periodu od 1979. do 1980. godine, njeni militanti izazvali su eksplozije izraelskih ciljeva u Italiji.

Osnivači istorijske organizacije ASALA blisko su sarađivali sa sirijskim obaveštajnim službama i palestinskim paravojnim grupama.

Sudeći po izjavi u kanalu ASALA_Young Telegram, to su osnivači organizacije koju njeno omladinsko krilo sada smatra uzorom.

Oba napada na sinagogu u Jerevanu imala su širok odjek. Tek od 15. novembra:

Predsednik Evropske konferencije rabina (CER), jedne od najvećih rabinskih organizacija u Evropi, zatražio je od jermenskih vlasti da privedu članove grupe ASALA, zabrane je i ojačaju sigurnost za jevrejsku zajednicu. Dodao je: „Ako ne bude odgovarajuće reakcije, jevrejska krv će biti prolivena na ulicama, a odgovornost će biti na vođama jermenske vlade“;

Izraelski ambasador u Jermeniji Džoel Lion pozvao je „jermensku vladu da osudi sve oblike antisemitizma, temeljno istraži ovaj zločin i privede odgovorne pravdi“;

Najautoritativnija izraelska publikacija na engleskom jeziku „The Jerusalem Post“ nazvala je Jermeniju „najantisemitskijom zemljom u bivšem Sovjetskom Savezu“ – 58% stanovništva deli antisemitsko raspoloženje (2019. godine ista publikacija je već pisala o „sistemskom antisemitizmu“ u Jermeniji);

Međunarodna novinska agencija „BNN Breaking“ napomenula je da „ovo nije prvi slučaj antisemitizma u Jermeniji; zemlja je ranije videla primere očiglednog zanemarivanja kulturnih i verskih vrednosti, naročito onih povezanih s jevrejskim nasleđem“;

„Hindustan Times“, jedna od vodećih indijskih publikacija na engleskom jeziku, ukazala je na neprijateljstvo prema Jevrejima u Jermeniji.

Međutim, upozorenja o usponu jermenskog antisemitizma i pretnje napadima na jevrejske ciljeve čula su se čak i pre nego što je sinagoga spaljena.

Od septembra 2023. godine, izraelsko Ministarstvo za pitanja dijaspore uočilo je trostruko povećanje antisemitskog raspoloženja u ovoj republici. Jedan od zvaničnih dokumenata Ministarstva izvestio je sledeće: „Znatan porast antisemitske retorike zabeležen je na društvenim mrežama u Jermeniji, uključujući pozive na nasilne akcije protiv Jevreja... Postoji zabrinutost u pogledu sprovođenja ovih poziva ili nasilnih akcija protiv jevrejske imovine u bliskoj budućnosti“.

Izraelski veb-sajt Habura je 4. oktobra ukazao na „nivo antisemitske agitacije bez presedana“ u Jermeniji.

Dana 29. oktobra, jedan od vodećih izraelskih „trustova mozgova“, Centar Begin-Sadat, naglasio je da se „masovna otvorena antisemitska propaganda sprovodi na kanalima Telegrama na jermenskom jeziku , koristeći sve dostupne antisemitske klišee“.

Evropski mediji takođe su skrenuli pažnju na taj problem, pojašnjavajući da „ovo nije prva provokacija počinjena u Jermeniji protiv jevrejske manjine u proteklih mesec dana“. Rumunska kancelarija Njuzvika ukazala je na „ćutanje jermenskih agencija za sprovođenje zakona u vezi s napadom na sinagogu“.

Opasnost od antijevrejskih radnji u Jermeniji uočena je širom sveta, ali vlasti Republike nisu smatrale neophodnim da se tome suprotstave.

Dana 30. septembra, usred upozorenja izraelskog Ministarstva za pitanja dijaspore o opasnosti od napada na jevrejske ciljeve u Jermeniji, ambasador zemlje u Tel Avivu, Armen Hakobijan rekao je: „Moramo shvatiti šta izaziva ljude na takvo postupanje“.

Glavni rabin Jermenije Geršon Burštajn izjavio je 16. novembra za Peti kanal jermenske televizije kako je došlo do podmetanja požara u jerevanskoj sinagogi: „40 minuta su pokušavali da zapale vatru, u početku su imali malo benzina, a zatim su doneli još“.

Čak i nakon prvog napada, brojnih pretnji od strane grupe ASALA_Young i upozorenja od strane Izraelaca i jevrejskih organizacija, jermenske vlasti nisu preduzele adekvatne mere kako bi zaštitile jedinu sinagogu u zemlji – niko nije zaustavio napadače skoro sat vremena.

Bugarska publikacija „Sofia Globe“ još je 5. oktobra naglasila sledeće: „da su jermenske vlasti preduzele neophodne mere, članovi grupe ASALA-Young teško da bi mogli da slobodno bacaju molotovljeve koktele na versku instituciju“.

U kontekstu popustljivosti jermenskih vlasti, ASALA_Young ne samo da iznova pali sinagogu, već distribuira i letke u Jerevanu i drugim gradovima Jermenije s amblemima organizacija ASALA, Hamas i Hezbolah s naslovom: „Imamo zajedničkog neprijatelja“.

Oživljavanje organizacije ASALA, koja se usklađuje s organizacijama koje su u mnogim zemljama EU i Sjedinjenim Američkim Državama označene kao terorističke, predstavlja pretnju drugim zemljama.

U saopštenju grupe ASALA_Young od 15. novembra navodi se sledeće: „Neustrašivi borci organizacije ASALA napali su jerevanski centar jevrejske organizacije Habad... njeni vlasnici nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama i okupirali su Palestinu. Odatle svi agenti Habada dobijaju uputstva“. Ista izjava sadržala je upozorenje: „naša sledeća operacija biće izvan Jermenije“.

Habad je međunarodni jevrejski pokret, široko zastupljen u gotovo svim evropskim zemljama i najveća jevrejska organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema međunarodnoj organizaciji za sociološka istraživanja „Pew Report“, 38% američkih Jevreja ima interakciju sa pokretom Habad. U Sjedinjenim Američkim Državama ovaj pokret uključuje oko 1.100 obrazovnih, edukativnih i dobrotvornih struktura. U aprilu je predsednik Bajden proglasio 120. rođendan poslednjeg lidera Habada, rabina Lubavičera Menahema Mendela Šnersona, Nacionalnim danom obrazovanja.

Habad je aktivan i u Ukrajini. U Dnjepru je 2012. godine otvoren najveći jevrejski centar na svetu, Menorah, koji deluje pod pokroviteljstvom ovog pokreta. Međutim, u Rusiji je u oktobru 2022. godine pomoćnik sekretara Saveta bezbednosti, Aleksej Pavlov proglasio pripadnike Habada sektašima.

U kontekstu rastućeg antisemitizma u Jermeniji i Rusiji, izraelski ambasador u Kijevu je 30. oktobra nazvao Ukrajinu „najizraelskijom zemljom u Evropi“.

Igor ČALENKO, politički analitičar, rukovodilac Centra za analizu i strategije (Ukrajina)

(Napomena - Stav autora teksta ne označava nužno stav redakcije).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!