VILDERS HOLANDIJU SKRENUO U DESNO: Hteo da zabrani Kuran, želi referendum za izlazak iz EU, obećao zatvaranje granica

A.Vojinović

24. 11. 2023. u 07:00

POBEDOM Partije slobode (PVV) Gerta Vildersa (60) na parlamentarnim izborima holandska vlada bi, posle 10 godina, mogla da ode u ruke desnice. No, ekstremno desničarskoj stranci kontroverznog političara i oštrog protivnika islama koji se zalaže za izlazak zemlje iz Evropske unije put do formiranja vlade neće biti nimalo lak, jer su kolege iz drugih partija poručile da neće ući u koaliciju sa njim. Trijumfom Vildersove partije na izborima za Parlamentarni dom, PVV je napravila presedan s obzirom na to da, iako je 25 godina na holandskoj političkoj sceni, nikada nije bila deo vlade.

ВИЛДЕРС ХОЛАНДИЈУ СКРЕНУО У ДЕСНО: Хтео да забрани Куран, жели референдум за излазак из ЕУ, обећао затварање граница

Tanjug

Dan posle neočekivane pobede na parlamentarnim izborima u štabu PVV vladala je prava slavljenička atmosfera, uz tortu i šampanjac, pred brojnim medijskim ekipama. Govoreći o narednim koracima lider PVV-a je za Bi-Bi-Si istakao da je voljan da napravi kompromis sa drugim strankama kako bi postao novi premijer Holandije. Za formiranje vlade potrebno mu je 76 mesta u parlamentu, od 150. Na izborima je osvojio 37.

- Želimo da vladamo i vladaćemo. Broj osvojenih mesta u parlamentu je ogroman kompliment, ali i velika odgovornost - rekao je Vilders.

Vladajuću koaliciju dosad su činile Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD), Demokrate 66 (D66), Hrišćansko-demokratski apel (CDA) i Hrišćanska unja (CU) koje su u Predstavničkom domu imale 77 poslaničkih mesta. Prema preliminarnim podacima, te stranke su na ovim izborima zajedno osvojile 41 mandat.

Trijumf Vildersove Partije slobode uznemirio je Evropu zbog njegovih populističkih pristupa. Tokom svoje duge političke karijere zalagao se protiv "islamizacije Holandije". Iako odgajan kao katolik, tokom tinejdžerskih godina je odbacio veru da bi se kasnije izjašnjavao kao agnostik. Poredio je Kuran sa autobiografijom Adolfa Hitlera. Govorio je i da će zabraniti islamsku svetu knjigu u Holadniji. Snimio je i film "Fitna" u kome je izneo antiislamske poglede, što je izazvalo velike kritike u svetu. Bio je osuđen za diskriminaciju Marokanaca nakon što je na predizbornom skupu 2014. pitao publiku da li žele više ili manje Marokanaca. Kada su okupljeni skandirali "Manje!" odgovorio je - "Mi ćemo se pobrinuti za to".

Zbog antiislamske retorike dobijao je i pretnje smrću, pa je godinama bio pod policijskom zaštitom. No, uoči glasanja rekao je da u ovom trenutku ima važnijih pitanja i da je spreman da "stavi u frižider" politiku zabrane džamija i islamskih škola.

Iako ga opisuju kao pripadnika ekstremne desnice, Vilders odbacuje ovu kvalifikaciju već za sebe tvrdi da je desničarski liberal. Poverenje glasača dobio je obećanjima da će zatvoriti državne granice. Naruku mu je išlo i nezadovoljstvo građana prethodnom vladom zbog neslaganja oko pravila o azilu. Lider PVV obećao je da će se pozabaviti "cunamijem azila i imigracije". Pojedini ga porede i sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Govorio je i da namerava da održi referendum za izlazak Holandije iz EU, ali je, doduše, priznao da u narodu nema raspoloženja za tako nešto. Njegovi stavovi takođe odstupaju od zvaničnih iz EU, naročito kada je reč o pomoći Ukrajini i klimatskim promenama, što bi moglo da uzdrma evropski savez.

Orban: Stigli vetrovi promene

NEOBIČNU čestitiku Vilders je dobio od mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je na "Iksu" podelio popularnu pesmu benda "Skorpions" "Vetrovi promene" i napisao: "Vetrovi promene su stigli. Čestitam Vildersu na pobedi na parlamentarnim izborima u Holandiji!"

Iz Rusije s ljubavlju

TRIJUMF Vildersa na parlamentarnim izborima prokomentarisao je poznati novinar nemačkog lista "Bild" Julijan Repke, koji je na "Iksu" napisao: "Još jedna država NATO pripada Rusiji. Putin može samo da sedi i gleda kako podrška Ukrajini malo po malo opada". On je na svom profilu podelio i Vildersov fotografiju iz ruske Dume sa komentarom "Iz Rusije s ljubavlju", a koju je holandski političar objavio u martu 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)