PETODNEVNO PRIMIRJE NA BLISKOM ISTOKU: U prvoj fazi, biće oslobođeno 40 mališana i 13 talaca koje drži Hamas

I. Stanojević

21. 11. 2023. u 17:29

DOGOVOR o petodnevnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanju 40 mališana i 13 ženskih talaca iz Hamasovog zatočeništva, postignut je, posle višednevnih pregovora izraelskih zvaničnika sa političkim rukovodstvom palestinske militantne grupe. Ovo je upravo javio izraelski medij, Džeruzalem post.

ПЕТОДНЕВНО ПРИМИРЈЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: У првој фази, биће ослобођено 40 малишана и 13 талаца које држи Хамас

Foto V. N.

Dogovor koji su, prema pisanju američkog portala Aksios, objavili katarski posrednici u mirovnim "natezanjima", najveći je diplomatski napredak od napada Hamasa 7. oktobra. Izraelska vlada se sastala se, prethodno, da razgovara i glasa o sporazumu.

Dva izvora Aksiosa koja su bila upućena u razgovore, rekla su da će Izrael, kao deo sporazuma o taocima, osloboditi tri palestinska zatvorenika koja se drže u Izraelu za svakog izraelskog taoca kojeg oslobodi Hamas.

Očekuje se da će u prvoj fazi dvofaznog sporazuma, Hamas osloboditi 50 izraelskih žena i dece zatočenih u Gazi, dok će Izrael osloboditi oko 150 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena i maloletnika. Neki od izraelskih talaca su dvojni državljani.

Oslobađanje talaca i zatvorenika u prvoj fazi sporazuma tokom petodnevnog prekida vatre u Gazi, potvrdio je i jedan od izvora za Aksios. Kao deo sporazuma, Izrael bi dozvolio oko 300 kamiona pomoći dnevno da uđe u Gazu iz Egipta.

U drugoj fazi, Hamas bi mogao da oslobodi još 50 izraelskih žena, dece i staraca, u zamenu za izraelsko produženje primirja za još nekoliko dana. Izrael bi takođe oslobodio palestinske zatvorenike u istom odnosu 3:1 prema broju oslobođenih talaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je, prethodno, na sastanku sa rezervistima: "Napredujemo u oslobađanju talaca. Nadam se da ćemo uskoro imati dobre vesti".

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je tokom dana da je katarsko posredovanje dostiglo kritičnu fazu i naglasio da su oni optimisti da se može postići prekid vatre u Gazi, što se sinoć pokazalo kao svojevrsna najava dogovora.

Više od 240 ljudi, uključujući nekoliko Amerikanaca, oteto je tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobra. Četiri taoca, uključujući dvojicu Amerikanaca, u međuvremenu su oslobođeni, jedan je spasen, a dva su pronađena mrtva.

U razgovorima između Izraela i Hamasa posredovao je Katar, a administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena "bila je duboko uključena". Predsednik Bajden je lično bio uključen u ove napore, ističu američki mediji, dvaput je telefonom razgovarao da katarskim posrednicima. On je, takođe, izvršio je pritisak na Hamas da prihvati sporazum i pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ga ohrabri u odluci da prihvati sporazum.

Netanijahu je juče, posle sastanka sa porodicama Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Gazi, izrazio svoju posvećenost njihovom oslobađanju, nazivajući to svetom i vrhovnom misijom. "Nećemo odustati dok se ne vrate, a to je moja i odgovornost ratnog kabineta. Slušao sam o bolu porodica. Razgovarali smo iskreno. Podelio sam sa njima koliko sam mogao, podatke o diplomatskim, obaveštajnim i operativnim naporima koje vodimo danonoćno", poručio je Netanijahu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)