PUTIN: Ruski i sirijski arheolozi zajedno će raditi na restauraciji Trijumfalne kapije u Palmiri

Novosti online

18. 11. 2023. u 17:00

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin juče je u okviru devetog Sanktpeterburškog međunarodnog kulturnog foruma u muzeju Ermitaž najavio da će ruski stručnjaci zajedno sa sirijskim raditi na restauraciji Trijumfalne kapije u Palmiri.

ПУТИН: Руски и сиријски археолози заједно ће радити на рестаурацији Тријумфалне капије у Палмири

Foto: Printscreen

- 2016. godine posle oslobođenja sirijske Palmire naši stručnjaci iz Instituta za istoriju materijalne kulture doneli su hitne mere da se spasi spomenik. Oni su istražili ruševine, registrovali svaki delić, stvorili jedinstven projekat obnove ovog objekta svetske baštine UNESKO-a, i uskoro će sa svojim sirijskim kolegama pristupi njegovoj realizaciji - izjavio je Putin.

Na to se nadovezao i ministar nauke i visokog obrazovanja Rusije Valerij Faljkov, koji je istakao da su ruski arheolozi u stanju da uspešno rešavaju i teške naučne zadatke. 

- Vešto kombinujući tradicionalni pristup i savremene tehnologije, saradnici instituta su postigli praktično nemoguće - stvorili su digitalnu verziju antičkog spomenika, koji su teroristi u potpunosti uništili - izjavio je on. 

Grad Palmira osnovan je 1.500 godina pre nove ere u Sirijskoj pustinji i bio je jedan od najbogatijih gradova u periodu od trećeg do šestog veka nove ere. 

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)