SUKOB SE ŠIRI NA ZAPADNU OBALU: Izraelske snage sve dublje prodiru u Pojas Gaze u potrazi za teroristima i njihovim taocima

A.Vojinović

18. 11. 2023. u 07:00

IZRAEL čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum nisu bili uspešni.

СУКОБ СЕ ШИРИ НА ЗАПАДНУ ОБАЛУ: Израелске снаге све дубље продиру у Појас Газе у потрази за терористима и њиховим таоцима

vikipedija

Rekao je ovo premijer Izraela Benjamin Netanijahu u intervjuu za Si-Bi-Es, u trenutku dok Izraelske odbrambene snage (IDF) sve više napreduju u Gazi, a broj žrtava svakodnevno povećava. Netanijahu je još jednom ponovio da je cilj vojne kampanje u Pojasu Gaze uništenje Hamasa i povratak talaca, dok je naglasio da ne želi da okupira palestinsku enklavu.

- Svaka smrt civila je tragedija. Činimo sve što možemo kako bismo ih sklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži - rekao je on.

Govoreći o dogovoru za oslobađanje talaca, izraleski premijer kaže da je Izrael trenutno bliži tome nego što je bio pre početka kopnene operacije:

- Kopnena operacija je izvršila pritisak na Hamas da postigne dogovor o prekidu vatre. Imaćemo privremeni prekid vatre ako uspemo da oslobodimo naše taoce. Imali smo jake indicije da su taoci koje drži Hamas bili u bolnici Al Šifa u Gazi, što je jedan od razloga zašto smo ušli u bolnicu.

Upad izraleskih snaga u najveću bolnicu u Gazi dodatno je razbuktao razmere sukoba na Bliskom istoku. Hamas i dalje negira da je bolnicu Al Šifa koristio kao štab, za šta ih optužuje Izrael. Istovremeno, borbe su nastavljene i 42. dana od početka sukoba iz vazduha, ali i sa zemlje. IDF su saopštile da su ubile najmanje pet palestinskih naoružanih napadača tokom racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali i u susednom izbegličkom kampu. Kako ističu, operacija u Dženinu imala je za cilj otkrivanje eksplozivnih naprava koje pripadaju lokalnim terorističkim grupama, preneo je "Tajms of Izrael".

Jedan od lidera političkog krila Hamasa i bivši potpredsednik Palestinskog zakonodavnog saveta, Ahmad Bahar (76), ubijen je u izraelskom udaru na Gazu, objavili su juče palestinski mediji.

U međuvremenu, UN objavile su da juče nisu mogle da donesu pomoć u Gazu jer zbog problema sa telefonskim linijama i internetom nisu mogli da se čuju sa osobljem na terenu. Takođe, istakli su i da nisu imali dovoljno goriva za distribuciju. Iako je ranije ove nedelje doprenjena jedna količina goriva u enklavu, ono je vrlo brzo već potrošeno.

Izrael je juče pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu za potrebe UN, kao i za vodovodne i kanalizacione sisteme. Neimenovani izraelski zvaničnik tvrdi da će taj potez "Izraelu ponuditi neophodan diplomatski manevarski prostor da eliminiše Hamas". Dodao je će Izrael pratiti isporuku goriva kako bi osigurao da ne stigne do palestinske militantne grupe.

Svetski program za hranu UN (VFP) upozorio je juče da se Pojas Gaze suočava sa ogromnim nedostatkom hrane i široko rasprostranjenom glađu i da je skoro celom stanovništvu enklave očajnički potrebna pomoć.

- Zalihe hrane i vode u Gazi praktično ne postoje i samo delić onoga što je potrebno stiže preko granice. S obzirom na to da se zima približava u pretrpanim skloništima uz nedostatak čiste vode ljudi se suočavaju sa glađu - izjavila je izvršna direktorka VFP Sindi Mekejn.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuta je zbog širenja zaraze u Gazi, pošto je višenedeljno izralesko bombardovanje primoralo stanovništvo tog dela da se sklone u skloništa sa oskudnim zalihama hrane i čiste vode.

- Veoma smo zabrinuti zbog širenja bolesti kada dođe zimska sezona. Više od 70.000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i preko 44.000 slučajeva dijareje zabeleženo u gusto naseljenoj enklavi, značajno više od očekivanog - rekao je predstavnik SZO u Gazi Ričard Piperkorn.

Američki državni sekretar Entoni Blinken na pitanje novinara da li veruje da postoje komandni centri u tunelima ispod bolnice Al Šifa odgovorio potvrdno, dok je istakao da SAD ne podržavaju da Izrael bude u Gazi nakon što se rat završi, preneo je Bi-Bi-Si.

- Ne može biti ponovne okupacije Gaze od strane Izraela. Baš kao što Gaza ne može i dalje da se koristi kao platforma za pokretanje terorističkih napada. Trebalo bi da idemo napred tamo gde Palestinci imaju politička prava i gde imaju mogućnost da sami upravljaju u svojoj državi - rekao je on.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan za "Fajnenšel tajms" izjavio je da je Teheran preko pozadinskih kanala obavestio SAD da ne želi da se rat Izraela i Hamasa dalje širi, ali je, takođe, upozorio Vašington da bi regionalni sukob mogao biti neizbežan ako se izraelski napadi na Gazu nastave.

Članovi porodica nestalih koje krije Hamas u Gazi, zajedno sa građanima koji ih podržavaju, i juče su nastavili šetnju do kancelarije premijera u Jerusalimu, do koje planiraju da stignu danas po podne.

IDF objavio video-snimke Hamasovih tunela

IZRAELSKE odbrambene snage objavile su fotografije i video-snimke na "Iksu" za koje ističu da pokazuju Hamasove tunele ispod bolnica u Gazi. "Unutar kompleksa bolnice Al Šifa otkriven je teroristički tunel Hamasa", navodi se u objavi IDF uz video koji navodno pokazuje ulaz u podzemni prolaz u krugu bolnice u gradu Gazi. IDF je, takođe, podelio fotografije iz "unutrašnjosti još jednog terorističkog tunela" u glavnoj dečijoj bolnici u Gazi, Al-Rantisi. U poslednjoj objavi IDF su objavile fotografiju "velike količine oružja i municije" navodno pronađene u bolnici Al Kuds.

Tela dva taoca kod Al Šife

IDF objavile su da su u blizini bolnice Al Šifa pronašle tela dve žene koje su bile među od više od 240 taoca Hamasa. Otkriveno je telo devetnaestogodišnje devojke, kapetana Noe Marcijano čija je smrt potvrđena pre nekoliko dana, kao i Jehudite Vajs (65), majke petoro dece. Portparol IDF-a Danijel Hagari kaže da je izraelska obaveštajna služba dovela vojnike do tačne lokacije tela kapetana Marcijano, koje je vraćeno njenoj porodici u Izrael.

Targetiraju medije u SAD

PROPALESTINSKA grupa Within Our Lifetime objavila je fotografiju više lokacija u okolini Njujorka za koje navodi da su povezane sa "genocidom u Gazi". Objavili su i mapu, koja je kasnije obrisana, sa naslovom "Od Palestine do Njujorka - globalizujte intifadu", izvestio je "Njujork post". Među lokacijama na mapi su mediji "En-Bi-Si Njuz Studios", "Foks Korp", gde se nalaze "Foks Njuz" i "Njujork Post", "Njujork Tajms", "Odbrambena logistička agencija", "Meta" i mnogi drugi.

- Oni odražavaju mrežu oduzimanja imovine, policije, zatvora, nadzora, protivpobunjenika, rata, razaranja, imperijalizma i militarizacije širom sveta, sa masovnim medijskim kompleksom koji proizvodi pristanak za genocid kao oruđe ugnjetača. Ovi sajtovi su takođe višenamenska imovina za neke od najmoćnijih počinilaca nasilja u sistemu. Neka ova mapa posluži kao poziv za svaku borbu da deluje u svom interesu. Čineći to, podižemo borbu jedni drugima i oslobađamo Palestinu od reke do mora - navodi grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)