NOV SISTEM BORBE PROTIV DRONOVA: Postavljen na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi

Novosti online

14. 11. 2023. u 17:22

AERODROM „Šeremetjevo“ u Moskvi postavio je kompleks za otkrivanje i suzbijanje dronova, navodi se u saopštenju aerodroma.

НОВ СИСТЕМ БОРБЕ ПРОТИВ ДРОНОВА: Постављен на аеродром Шереметјево у Москви

Arhiva

-U cilju osiguravanja visokog stepena bezbednosti letenja, na aerodromu ‘Šeremetjevo’ je postavljen radarsko-optički kompleks ‘ENOT SD’. Hardversko-softverski kompleks je predviđen za automatsko otkrivanje niskoletećih ciljeva (uključujući i bespilotne letelice male klase), njihovu proveru korišćenjem video-slika i naknadnog suprotstavljanja stvaranjem smetnji. Za bolju identifikaciju ciljeva i povećanje efikasnosti sistema planirano je korišćenje softvera ‘Laboratorija Kasperski’, koji nema analoga, korišćenjem veštačke inteligencije, navodi se u saopštenju.

Napominje se da zračenje radara za detekciju dronova neće imati neželjeni efekat smetnji na funkcionisanje zemaljske radio-tehničke podrške letovima i avio-telekomunikacije koje se nalaze na području aerodroma.

Novi kompleks može da klasifikuje objekte primenom tehnologija veštačke inteligencije – ptice, bespilotne letelice, avione, kao i ljude, automobile. Ova karakteristika dozvoljava upotrebu sredstava za suzbijanje samo na bespilotnim letelicama, isključujući primenu na avione.

Osim toga, kompleks ima mogućnost da otkrije, između ostalog, bespilotne letelice koje lete u režimu radio-tišine – što omogućava da se pokrije ceo spektar pretnji.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola