PONUDIO AMNESTIJU U ZAMENU ZA FOTELJU: Dogovor Sančeza s katalonskim separatistima "okidač" za demonstracije

I.S.

14. 11. 2023. u 12:25

SOCIJALISTI su dogovorima prikupili dovoljno glasova, pa se uskoro, posle više meseci neizvesnosti, očekuje formiranje vlade u Madridu.

ПОНУДИО АМНЕСТИЈУ У ЗАМЕНУ ЗА ФОТЕЉУ: Договор Санчеза с каталонским сепаратистима окидач за демонстрације

Foto: Tanjug/AP photo

Političku situaciju, međutim, usložnjava činjenica da su Španci, minulog vikenda, kao i prethodnih, masovno izlazili na ulice, zahtevajući nove izbore i protestujući protiv planirane amnestije za katalonske separatiste. Najveća opoziciona stranka, konzervativna Narodna partija PP, koja je pozvala na proteste, tvrdi da je širom zemlje na ulice izašlo dva miliona ljudi, a samo u prestonici milion.

Amnestiju za oko 1.400 osuđenih katalonskih separatista, obećao je, naime, privremeni premijer Pedro Sančez iz socijalističke PSOE, u zamenu za podršku za njegov reizbor u parlamentu, o čemu će se raspravljati sutra. Baskijska nacionalistička partija objavila je da će podržati Sančeza. Dan ranije socijalisti su postigli dogovor i sa katalonskom separatističkom strankom Junts, a početkom novembra i sa katalonskim separatistima iz partije ERC. Od planirane amnestije profitirao bi i bivši šef katalonske vlade Karles Puđdemon. Političar Juntsa je 2017, posle kontroverznog referenduma, proglasio čak Kataloniju nezavisnom.

Ali potom je centralna vlada u Madridu oduzela vlast katalonskoj regionalnoj vladi u Barseloni, raspisani su novi izbori, a za Puđdemonom je izdata poternica. Puđdemon, koji živi u egzilu u Belgiji, izjavio je sada da će razgovarati sa socijalistima o novom referendumu o nezavisnosti Katalonije.

Učesnici protesta u Madridu nosili su transprente sa natpisima "Ne amnestiji, da Ustavu" ili "Sančez izdajnik". Otpor amnestiji u Španiji je ogroman. U septembarskom istraživanju javnog mnjenja oko 70 odsto ispitanih izjasnilo se protiv, a 59 odsto od tog broja su pristalice socijalista. Glasači PSOE su ljuti, jer je Sančez uoči letošnjih izbora isključio novi referendum o otcepljenju Katalonije i amnestiju separatista.

Već više nedelja Španci izlaze na ulice, a po rečima lidera PP Alberta Nunjeza Fejha, tako će biti sve do novih izbora. Izabel Dijaz Ajuso (PP), uticajna šefica vlade regiona Madrida, čak govori o "diktaturi na mala vrata".

Pozivu na proteste, piše Dojče vele, pridružili su se desničarski populistički Voks i mala liberalna stranka Siudadanos. Najviši nadzorni organ španskog pravosuđa, Konsejo General del Poder Judicial, izrazio je ozbiljnu zabrinutost u vezi sa amnestijom. Komesar EU za pravosuđe Didije Rejnders takođe zauzima ovu liniju i već je to saopštio vladi u Madridu.

Politička nestabilnost

IZBORI 23. jula doveli su do nejasne većine u španskom parlamentu. Konzervativna PP postala je najjača snaga, pa je kralj Felipe Šesti mandat za formiranje vlade dao njenom lideru Albertu Nunjezu Fejhu, koji nije uspeo. Početkom oktobra isti zadatak dobio je Pedro Sančez, koji je odmah posle izbora u julu, pokušao da formira manjinsku koaliciju sa levičarskim Sumarom. Posmatrači strahuju da se Španija suočava sa novom fazom političke nestabilnosti. Ako Sančez ne postigne većinu u parlamentu, Španija bi morala da održi nove izbore sredinom januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)